Mobile menu

Minik Şampiyonlar Atatürk Satranç Merkezi'nde

resim_057
Avrupa Yaş Grupları Şampiyonası'nda 10 Yaş Erkekler'de altın madalya alan Cemil Can Ali Marandi ve Atilla Köksal Yüksel dün Ankara Atatürk Satranç Merkezi'ni ziyaret ettiler ve Ankaralı satranç severler ve TSF Yönetimi ile bir araya geldiler. Kısa bir konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Ali Nihat Yazıcı, artık eğitimini sürdüren Dünya ve Avrupa Şampiyonu olan sporculara eğitim bursu verileceğini müjdeledi. Aşağıda Cemil Can Ali Marandi ile yapılmış bir röportaj da yer almaktadır.



resim_012

TSF Atatürk Satranç Merkezi Nevzat Süer Salonu'nda kısa bir konuşma yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Yazıcı, "Onlarla ve diğer bütün çocuklarımızla gurur duyuyoruz. Cemil Can, artık 14 yaşında GM olmayı hedefliyor. Bu duyanlara hayal gibi gelebilir; ama başarabileceğine inanıyorum. Bizim çocuklarımız artık yaş gruplarında iddialı hale geldiler. Atilla'nın 14 yaşında GM olması zor; çünkü çok az süresi kaldı..." diye sözlerine devam ederken Atilla Köksal Yüksel de "O zaman 14,5 olsun!" diyerek satrancı ne kadar çok sevdiğini ve satrançta ne kadar çok ilerlemek istediğini gösterdi.

Yazıcı daha sonra artık dünya ve avrupa şampiyonu olan sporculara eğitimlerine devam etmeleri konusunda destek olunacağını ve burs sağlanacağını müjdeleyerek sözlerini noktaladı.

Cemil Can Ali Marandi de söz alarak "Daha yolun başındayım; ama çalışmaya devam edeceğim. 14 yaşında GM olmak istiyorum. Bu kupayı almak çok güzel; ama bunun için çok çalıştım. Daha fazlasını da istiyorum"  diyerek iddialı konuştu.

İki arkadaş, daha önce 2007 Dünya Okullararası Şampiyonası'nda 9 ve 11 Yaş kategorilerinde dünya şampiyonu olup CM unvanı almaya hak kazanmışlardı.

FotoÄŸraf Galerisi

resim_037

resim_022

İki şampiyon, kısa konuşmadan sonra kendileri için hazırlanan kutlama pastalarıyla buluştular.

 

Cemil Can Ali Marandi: "14 Yaşında Büyükusta Olmak İstiyorum"

resim_057

Daha sonra Cemil Can Ali Marandi ile TSF Basın Koordinatörü Özgür Akman kısa bir röportaj yaptı. Satranç kariyerinin başında olan; fakat güzel bir başlangıç yapan Cemil Can Ali Marandi'nin açıklamaları:

Öncelikle tebrikler. Cemil Can, şampiyonaya nasıl hazırlandın?

Rakiplerimin listesi şampiyonadan önce belli olmuştu. Biraz onların nasıl oynadıklarını, hangi açılışları seçtiklerine, beyazla ne oynuyor, siyahla ne oynuyor biraz baktım. Onları tanımaya çalıştım. Kitaplardan faydanalandım. Alexander Koblenz'in "Satranç Turnuva Hazırlığı" kitabından çalıştım. Bitirdim. Oyunsonu çalışıyorum.

Dört aydır antrenörüm yok; ama öncesinde Ali İpek'le çalışıyordum. Ayrıca şampiyona öncesi Yakup Hoca'yla [AYGEG üyelerinden FM Yakup Bayram] burada  4-5 gün çalıştık.

Günde ne kadar satranç çalışıyorsun?

En az 4 saat, en fazla 6,5 saat.

resim_028

Cemil Can Ali Marandi, mumu söndürmekte satrançta olduğu kadar iyi bir görüntü çizmedi...

resim_030

...İkinci denemede başarılı oldu...

Favori Satranççısı Alexander Alekhine

Giderken aklında böyle bir sonuç var mıydı? Hedefin var mıydı?

İlk üçü hedefliyordum. Birinci veya birinciliği paylaşanlara FM (FIDE Ustası) unvanı verildiği için bu unvanı almak hedefim de vardı.

Şampiyona nasıl gelişti peki senin açından. Uzun süre tek başına liderdin...

Reytingim düşük olduğu için 17.sırada başladım turnuvaya. Yukarıdakiler daha güçlü oyunculara kaybedince ben de  biraz daha arkada olmanın avantajıyla öne geçtim. Dördüncü turda dört tam puanlı vardı. Beşinci tur da kazanınca lider oldum. Beraberlikler olsa da yarım puan önde de olsam turnuva sonuna kadar yetişemediler. Son tur yetiştiler; ama averajım yüksek olduğu için birinci oldum.

Neler hissetin altın madalyayı ve kupayı kazandığın kesinleşince?

Çok güzel bir şey böyle bir kupayı almak.

Bundan sonraki hedefin nedir?

14 yaşında GM olmak istiyorum. Sanıyorum FM olmaya da hak kazandım, herhalde açıklanır Ocak'ta.

Favori satranççın kim peki?

Dördüncü dünya şampiyonu Alexander Alekhine.

Niye Alekhine peki? Oyun stilini mi beÄŸeniyorsun?

Atak oyun tarzından dolayı, bir de Atatürk'e benzetiyorum yüzünü!

 

resim_049

Daha sonra başarılı olduğu alanda bir şeyler yapması gerektiğini düşündü ve orada bulunan AYGEG üyesi ve Herceg Novi kafilesinde yer alan  FM Yasin Emrah Yağız ile birkaç yıldırım partisi oynadı.

En SevdiÄŸi Ders Matematik

Favori satranç kitapların var mı?

Koblenz'in kitabının yanında, Joe Gallagher'ın "365 Ways to Checkmate" (Türkçe adı Mata Giden 365 Yol) kitabı ve kendi açılışlarımın kitapları.

Nerede okuyorsun?

Pakistan Büyükelçiliği'in okulunda PESG'de (Pakistan Embassy Study Group) okuyorum. Ankara'da Karyağdı Sokak'ta. Altıncı sınıftayım.

Derslerin nasıl?

Çok iyi.

En sevdiÄŸin ders hangisi peki?

Matematik.

Matematiğin sence satrançla ilişkisi var mı?

Evet, hesaplama açısından bence var.

 

Â