Mobile menu

38.Satranç Olimpiyatları Rehberi

logo_en12-24 Kasım tarihlerinde Dresden'de yapılacak olan 38.Satranç Olimpiyatları'na ilişkin bilgileri,Dresden'i tanıtan ve organizasyona dair çeşitli detayları Olimpiyatlar'ı yerinden takip edecek olan TSF Basın Koordinatörü Özgür Akman'ın kaleminden okuyabilirsiniz.

38. Satranç Olimpiyatları Resmi websitesi






logo2


38.Satranç Olimpiyatları'nda Katılım Rekoru

Bugüne kadar en yüksek katılımın gerçekleşeceği 38.Olimpiyatlar'dan 2000'den fazla katılımcı olacak. 152 farklı ülkeden satranççıların yer alacağı Olimpiyatlar, Yaz Oyunları'nda sonra en çok ulusun katıldığı spor organizasyonu olma özelliğini taşıyor. Katılanlar arasında Körler Takımı ve Yazışmalı Satranççılar da olacak.

2006 Torino Olimpiyatları'na göre katılım yedi ülke artmış görünüyor. Dresden'deki Uluslararası Kongre Merkezi, oyuncu, hakem ve görevliler haricinde 1500 kişiyi karşılayabilecek kapasitede.

Özel Kurallar: 30 Hamleden Önce Berabere Yok!

Dresden'de ilk kez uygulanacak kurallar var. Öncelikle 30 hamleden önce beraberlik yapmak yasak. Ayrıca tur başladığında bütün sporcular masalarında olmak zorunda.

Masalarında olmayanlar hemen hükmen yenik sayılacaklar. Bu kuralların nasıl değerlendirileceğini zaman gösterecek. Beraberlik kuralı süper turnuvalarda ve Grand Prix'de çeşitli versiyonlarıyla uygulanmıştı. İlk kez bu kadar büyük bir etkinlikte yapılacak.

Olimpiyad TV


Satranç Olimpiyatları'nı organizatörlerin hazırladığı özel bir TV kanalından izleyebilirsiniz. Maçlar, haberler, söyleşiler 24 saat boyunca erkanda olacak. Satranç Olimpiyatları Televizyonu'nu Windows Vista ya da XP işletim sisteminde, güncellenmiş Windows Media Player programınızla ve 2 Mbit İnternet bağlantısıyla takip edebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki linkte yer alan programı da indirmeniz gerekiyor. Yayın dün yapılan açılış töreniyle başladı.

olympiadtv01

SatrançOyna (PlayChess)'da Canlı Yayın

Playchess.com'da 32 oyun canlı yayınlanacaktır. Ayrıca oyunlardan sonra sporcularla canlı video söyleşileri yapılacaktır.

Logonun Anlamı

Satranç siyah ve beyaz, Hayat renkli!!

Logo, hem evrenselliğin renkliliğini hem de satrancın ikonografisine uygun olarak oyunun en önemli taşı piyonu yansıtıyor. Figürün tamamı aynı zamanda Dresden'in en ünlü yeri ve Barok dönemi mimarisini yansıtan Zwinger Sarayı'nı da hatırlatması amaçlanmış.

dresden_14

Elbe'nin Floransa'sı:Dresden

Maçlar, Dresden'deki Uluslararası Kongre Merkezi'nde oynanacak. Kongre Merkezi, Dresden'in ünlü eski şehir bölümünün Elbe Irmağı kıyısında yapılacak. Dresden, eski Doğu Almanya'nın merkezi olup, Almanya'nın en güzel şehirlerinden birisi olarak bilinir hatta bu yüzden Elbe nehrinin de Dresden'i ikiye bölmesi nedeniyle Elbe'nin Floransa'sı olarak da anılır.

Çek Cumhuriyeti sınırındaki Dresden, birçok dünyaca ünlü sanatsal yapıyı bulundurur.

Salon planını da aşağıda görebilirsiniz

katplan

Dresden için Goethe "Bu harika yerde her türden harika bir hazine var" demiş. Federal Almanya'nın Saksonya Eyaleti'nin başkenti olan Dresden, Almanya'nın kültür merkezlerinden birisi. Ünlü Max-Planck Enstitüsü'nün bulunduğu şehir 2006 da "Bilim Şehri" olarak seçilmiş.

1992'den beri Dresden'de 210 satranç etkinliği gerçekleşmiş.

Dresden'de bulunan kongre merkezinde Olimpiyadın yanı sıra Senyörler Turnuvası, Uluslararası Gençlik Kampı, Aile Satranç Turnuvası, Açık Turnuva ve Günlük Blitz Turnuvası gibi etkinlikler yapılacak.


Olimpiyat Elçileri

Dresden Olimpiyatları'nın çok ünlü elçileri var. Hem satranç dünyasının hem de Almanya'nın önemli isimleri elçiler arasında bulunuyor.

 

anatoli_karpow
Anatoly Karpov: Eski Dünya Şampiyonu

 










spassky_teaser
Boris Spassky: Eski Dünya Şampiyonu

 










botschafter_kortchnoi_150

Viktor Korchnoi: Eski Dünya Şampiyonluğu finalisti ve Büyükusta


"Farklı ülkelerden insanlar daha az savaşıp daha çok bir araya gelmeli. Eski Yunanistan'da ortaya çıkan bu fikir Olimpiyatlara, hatta Satranç Olimpiyatları'na bile yerleşti. Satranç uluslar ve halklar arasında dostça ilişkiler olmasını sağlar. Bütün katılımcılara güzel oyunlar, yeni dostluklar ve bu yılki turnuvadan zevk almalarını dilerim."

 





uhlmann
Wolfgang Uhlmann: Dresden doğumlü büyükusta

11 Satranç Olimpiyadı'nda oynadım. Dünya sporunun bu harika etkinliği 38 yıl sonra bir kez daha Almanya'ya geliyor- doğduğum Dresden'e dönüyor hem de! Benim için 2008 Dresden Satranç Olimpiyatları'nın elçisi olmak bir onurdan da öte.

 

 

 

 






susan_polgar

Susan Polgar: Eski Dünya Bayanlar Şampiyonu, Büyükusta

"Satrancı daha popüler hale getirmek benim rüyam; çünkü bu oyun bana hem zevk veriyor hem de kişisel bir değeri var. Bu nedenle Satranç Olimpiyatları'nın Elçisi olmaktan ve Uluslararası Medya Sorumlusu olarak görev yapmaktan çok memnun olacağım.

 

 

 






felix_magath

Felix Magath: Hem futbolcu hem teknik direktör olarak Bundeliga Şampiyonluğu'na ulaşan ilk isim, Wolfsburg Teknik Direktörü

"Satranç teorisi futbola da uygulanabilir. Karmaşık hamleler ve gelişim. Yeşil sahada iyi bir kombinasyon basitçe ortaya çıkmaz, hazırlanması gerekir. İki oyunda da bir kazanan veya kaybeden oluyor, ya da iki taraf da berabere ayrılıyor sahadan...

 

 

 

 





wallraffGuenter Wallraf: Türk Kimliği ile Gizlenip Haber Yapan Alman gazeteci

Alman gazeteci Guenter  Wallraf, Olimpiyat'ın elçilerinden birisi olmuş. Satrancı çok seven Wallraf satrancın kendisini farklı bir dünyaya taşırken bir yandan da dayanmayı ve sakinliği öğrettiğini yazıyor. Araştırmacı gazeteci olan Wallraf'ın ilginç çalışmalarından birisi Türk bir göçmenmiş gibi McDonadl's ve Thyssen gibi şirketlerde çalışıp daha sonra deneyimlerini Bild'de yazmıştı.

"Satranç oynuyorum; çünkü başka her şeyi unutup kendi dünyamı yaratabiliyorum."

 






marco_bode

 


Marco Bode: Eski futbolcu (Almanya'nın Euro96'da şampiyon olan ve 2002 Dünya Kupası'nda final oynayan kadrosundaydı)


"Satranç oynuyorum; çünkü benim için en heyecan verici oyun."

 

 

 




klitschkos2


Vladimir ve Vitali Klitchko: Dünya Ağırsiklet Boks Şampiyonları

"Boks ve satranç- Klitchko'lar için zıtlık değil; fakat gerekli bir birliktelik!"

 

 

 

 






hesse_150
Prof.Christian Hesse: Matematik Profesörü

"2008 Dresden Satranç Olimpiyatları'nın elçisi olmak çok güzel; çünkü kamuoyunu çok derinden etkileyecek harika bir etkinlik bizleri bekliyor. Bu nedenle, bizzat Olimpiyatlar'da "Satranç ve Matematik" konulu bir ders vereceğim.

 

 

 

 

 






vaile09
Vaile: Aktris ve Şarkıcı

"Satranç oynamak bana bir şeylere odaklanmayı öğretti -hem oyunda hem de hayatta- ve başarı ve yenilgiyi en güzel tattığınız yer. Böylece konuya dalabiliyorum. Böylece neyi başardığımı ve kendimi nasıl geliştireceğimi anlayabiliyorum."









ronan_bennett_portraitRonan Bennet: İrlandalı Yazar

"Bugünlerde aktif satranç oynayan birçok sıra dışı yeteneğin katılımıyla Dresden 2008, klasik bir Satranç Olimpiyadı olmaya aday ve Londra 1927, Stockhlm 1937 ve Nice 1974 gibi diğer olimpiyatlarla yarışacak nitelikte. Çok mutluyum ve bu etkinliğin elçisi olmaktan memnunum.










artur_braunerArtur "Atze" Brauner: Film yapımcısı

"Satranç müzikle birlikte favori hobimdir. Dolayısıyla bu rolü kabul etmemem aptallık olurdu.


 

 

 

 

 




Gönüllü Çalışanlar

Olimpiyat'ta Yaz Oyunları'nı aratmayacak şekilde çok sayıda gönüllü çalışan yer alıyor. Gönüllü çalışmalar, IOC'ye göre 1912 Stockholm Olimpiyatları'na kadar gidiyor.

Program

Maçlar TSİ 16:00'te başlayacaktır.

Tarih

Gün

Saat

Tur


Etkinlik


12 Kasım 2008

Çarşamba

20:08

 

Açılış Töreni

13  Kasım 2008

Perşembe

15:00

1.Tur

 

14 Kasım 2008

Cuma

15:00

2.Tur

 

15 Kasım 2008

Cumartesi

15:00

3.Tur

 

16 Kasım 2008

Pazar

15:00

4.Tur

 

17 Kasım 2008

Pazartesi

15:00

5.Tur

 

18 Kasım 2008

Salı

Boş Gün

19 Kasım 2008

Çarşamba

15:00

6.Tur

 

20 Kasım 2008

Perşembe

15:00

7.Tur

 

21 Kasım 2008

Cuma

15:00

8.Tur

 

22 Kasım 2008

Cumartesi

15:00

9.Tur

 

23 Kasım 2008

Pazar

15:0

10.Tur

 

24 Kasım 2008

Pazartesi

Boş Gün

25 Kasım 2008

Salı

10:00

11.Tur

Kapanış Töreni



2006 Torino Olimpiyatları'na Bakış

37.Satranç Olimpiyatları'nda Erkekler'de Aronian, Akopian, Sargissian, 2008 yılında vefat eden Asrian'lı güçlü kadrosuyla Ermenistan mutlu sona ulaşmıştı. Çin ikinci olurken ABD ve İsrail 3-4.dereceleri paylaşmıştı.

Türkiye, 6 galibiyet 2 beraberlik ve 5 mağlubiyetle 34.olmuştu. İki büyükustalı kadrosuyla milli takımımız 38.sırada başlamıştı ve İngiltere gibi önemli bir satranç ülkesini eksik kadroyla gelmişse de 2,5-1,5 yenmişti. Kadroda GM Mikhail Gurevich, GM Suat Atalık, IM Kıvanç Haznedaroğlu, IM Umut Atakişi, IM Barış Esen ve FM Yakup Erturan(daha sonra IM oldu) yer alıyordu.

Bayanlarda ise Lahno, Ushenina, Gaponenko'lu Ukrayna müthiş bir performans göstererek 12 galibiyet 1 beraberlikle Olimpiyadı şampiyon olarak tamamlamıştı. Rusya ikinci olurken Çin de sürpriz bir şekilde yedek kadroyla gelse de üçüncü olmuştu. Yedek masada oynayan Hou Yifan'ın reytingi sadece(!) 2298'di ve 11,5/13 puan alarak 2596 performansla oynamıştı.

Türkiye ise tarihinin en güçlü kadrosuyla 24.olarak büyük bir başarıya imza atmıştı. 6 galibiyet, 4 beraberlik ve 3 mağlubiyet alan Ay Yıldızlılar''ın kadrosunda WGM Ekaterina Atalık, WFM Zehra Topel(sonradan WIM oldu), Kübra Öztürk ve WFM Nilüfer Çınar Çorlulu bulunuyordu.