Mobile menu

38. Satranç Olimpiyatları 1.Gün: Erkeklerde İngiltere'ye 2,5-1,5 , Bayanlarda Slovakya'ya 3-1 Yenildik

img_475638.Satranç Olimpiyatları'nın birinci turunda Türkiye'nin Erkeklerdeki İngiltere'ye 2,5-1,5, bayanlarda ise Slovakya'ya 3-1 yenildi. Masa eşlendirmeleri ve haberler ulaştıkça sonuçlar aşağıda olacak. Erkeklerde, Ay Yıldızlılar güçlü İngiltere karşısında 2006 Torino'daki galibiyeti tekrar edemedi ve İngiltere, milli takımımızı 2,5-1,5 yendi. GM Adams ve GM Jones'un GM Gurevich ve IM Erdoğdu karşısında galip gelmesi İngiltere'yi galibiyete taşırken, IM Can'ın GM Howell ile berabere kalması ve IM Haznedaroğlu'nun GM Conquest karşısında galip gelmesi yeterli olmadı. Bayanlarda ise WIM Topel, IM Hagarova ile berabere kaldı  WFM Öztürk de WFM Machalova'ya karşı aynı sonucu alırken, diğer temsilcilerimiz kaybettiler ve Türkiye Slovakya'ya 3-1 yenildi.



Olimpiyat Günlüğü

img_4718

Dresden'de kaldığmız otelin karşısında yer alan reklam. Sanıyorum 1500 seviyesindeki Almancama göre "Hangi satranç taşı burada saklanıyor?" yazıyor, SMS gönderip çekilişe katılıp hediye kazanıyorsunuz. Sizce hangisi?


img_4721

Erkeklerde İngiltere, GM Michael Adams ve GM Nigel Short'lu kadrosuyla 15.sırada görünüyor. Türkiye'ye karşı eski dünya şampiyonluğu finalisti Short'u dinlendirmeyi tercih eden İngiltere GM Adams, GM Howell, GM Jones ve GM Conquest'le oynarken mili takımımız sıralamadaki ilk dört oyuncusuyla, GM Gurevich, IM Can, IM Erdoğdu ve IM Haznedaroğlu, satranç geleneceği çok güçlü rakiplerinin karşısına çıkıyor. 2006'da Torino'daki Olimpiyatlar'da bugünküne göre zayıf da olsa yine tamamı büyükustalardan oluşan İngiltere'yi Türkiye'yi 2,5-1,5 yenerek büyük bir sürprize imza atmıştı.

Bayanlar da satranç geleneği güçlü bir Orta Avrupa ülkesi olan Slovakya ile eşleşti. Slovakya, 1999'da Batum'da yapılan Avrupa Takımlar Şampiyonası'nda altın madalya almıştı. O gün kadroda olan Zusana Hagarova ve Regina Pokorna ikilisi büyük bir sürprize imza atmışlardı.









img_4798

Birinci turda favorilerden Rusya İsviçre'yi 2,5-1,5 yenerken, Ukrayna da Vietnam karşında, Çin de Filipinler karşısında aynı skorla kazandı. Macaristan ve İran 2-2 brabere kalırken beşinci sırada Olimpiyata başlayan Macaristan berabere kalan ilk favori oldu. Almanya-2, Kamsky ile Dünya Şampiyonluğu Adaylar Maçı oynayacak olan FIDE reyting listesinin bir numarası VeselinTopalov'suz çıkan Bulgaristan'ı 2,5-1,5 yenerek günün sürprizine imza attı. Ayrıca komşumuz güçlü Gürcistan da Finlandiya karşısında 2,5-1,5 yenildi ve büyük bir sürpriz daha gerçekleşti. IM Lehtinen ve IM Karttunen'in GM Pantsulaia ve Denizli Yeşilköy (eski adı Servergazi Belediye)'ün birinci masası GM Arutinian'ı yenmesiyle Finlandiya bu başarılısonucu elde etti.

img_4796

Azerbaycan(sol): WGM Zeynep ve WIM Türkan Mamedyarova, Rusya(sağ): DünyA bayanlar Şampiyonu Alexandra Kosteniuk. Olimpiyatın en yüksek reyting ortamalı takımı Rusya GM Kosteniuk, IM Tatiana ve Nadezhda Kosintseva ile IM Korbut'lu güçlü kadrosuyla 4-0'lık rahat bir galibiyet aldı

img_4784

IM Anna Ushenina(sol) ve IM Inna Gaponenko bakalım Olimpiyat Şampiyonu Ukrayna'nın unvanını korumasına yardım edebilecekler mi?

Bayanlarda Dünya şampiyonu Kosteniuk'lu Rusya, Azerbaycan karşısında 4-0 ile rahat bir galibiyet alırken, Çin, Hırvatistan'ı 3,5-0,5 yendi. Bayan satrancının marka ülkelerinden Gürcistan İngiltere karşısında 2,5-1,5 ile zor da olsa kazanırken Almanya, reyting favorileri içinde rakibi İran ile berabere kalarak puan kaybeden en güçlü takım oldu.

Olimpiyatlarda bu yıl ilk kez maç puanı uygulaması yapılıyor.

img_4809



Masa 15
İngiltere (ENG)
Rtg - 50
Türkiye (TUR)
Rtg 2½:1½
151 GM Adams Michael 2734 - GM Gurevich Mikhail 2634 1:0
152 GM Howell David W L 2593 - IM Can Emre 2464 ½:½
153 GM Jones Gawain C B 2548 - IM Erdoğdu Mert 2449 1:0
154 GM Conquest Stuart C 2526 - IM Haznedaroglu Kıvanç 2436 0:1

img_4756

img_4757

IM Kıvanç Haznedaroğlu, GM Stuart Conquest karşısında kazanarak Olimpiyata iyi başladı. Zaman sıkışmasında, saatte oluşan bir hata sonucu hakemlerin saati ayarlarken yine temsilcimiz aleyhine bir hata yapınca çok sinirlenen GM Conquest, parti yeniden başlarken büyük bir hata yapıı. Temsilcimiz de piyonu ve daha sonra partiyi kazandı; fakat büyükustanın duyarlı tepkisi de dikkatimizden kaçmadı.

img_4761

Türkiye Şampiyonu GM Mikhail Gurevich, ilk turda süper büyükusta Michael Adams karşısında 2007 Dünya Kupası'nda olduğu gibi yine kaybetti.

img_4763

IM Mert Erdoğdu

img_4764

Rakip İngiltere: GM Michael Adams, GM David Howell, GM Gawain Jones ve GM Stuart Conquest (GM Nigel Short ilk tur oynamadı)

img_4801



Masa 15
Slovakya (SVK)
Rtg - 42
Türkiye(TUR)
Rtg 3:1
151 IM Hagarova Zuzana 2430 - WIM Topel Zehra 2214 ½:½
152 WGM Pokorna Regina 2376 - WIM Yıldız Betül Cemre 2219 1:0
153 WFM Machalova Maria 2187 - WFM Öztürk Kübra 2254 ½:½
154 WFM Gregorova Zuzana 2163 - WFM Bayrak Aslı 2005 1:0


img_4770

WFM Kübra Öztürk

img_4771

WIM Betül Cemre Yıldız

 

img_4774

Kaptan GM Adrian Mikhalchishin, bütün sporculara maçtan önce sularını vermeyi ihmal etmedi.

 

img_4768
Rakip Slovakya ilk iki masadaki (sağdan ilk iki sporcu) IM Hagarova ve WGM Pokorna ile 1999'da büyük bir sürpriz yaparak Avrupa Şampiyonu olmuşlardı.

img_4772

Antrenörleri de ünlü büyükusta ve yorumcu Igor Stohl

img_4780

Zoru başararak Dünya Bayanlar Şampiyonu GM Alexandra Kosteniuk'un (üstelik fotomodellik yaptığını da düşünürsek) çekilmiş en kötü fotoğraflarından birisini çektim! Daha güzelleriyle ileleyen turlarda karşınızda olmayı umuyorum.

img_4795


Yaşayan efsane yaşlı; fakat yaşlanmayan kurt GM Viktor Lvovich Korchnoi ilk tur geçtiğimiz ay beşinci kez Rusya Şampiyonu olan GM Peter Svidler ile oynadı ve parti berabere bitti.

img_4808

Ukrayna-Vietnam maçından bir görüntü. Birinci masadaki GM Nguyen ve belki tanıtmamıza bile gerek olmayan GM Vassily Ivanchuk sanki aynı masada değillermiş gibi... İkinci masadaki GM Karjakin ve GM Quang Liem ise çok daha alışılagelmiş bir görüntüdeler. Maçı Ukrayna 2,5-1,5 kazandı.

img_4811


Rakiplerimizden Michael Adams'ın eşi Tara MacGowan da basın merkezine geldi.

img_4816

Kongre Merkezi'nde GM Klaus Bischoff'un Almanca canlı yorumlarını izleyen Dresden'li çocuklar...

img_4825

ChessBase TV'nin konuklarından birisi Vugar Gashimov'du.

img_4823

Basın Merkezinden bir görüntü.

img_4818

Bir başka ChessBase TV yayını görüntüsü. En sağda Asrın Maçı olarak anılan Fischer-Spassky Reykjavik 1972 maçını yöneden GM Lottar Schmid görülüyor.

img_4819

Olimpiyatın elçilerinden olan Alman pop santaçısı Vaile.

img_4829

Ekranları başındaki milyonlarda Çinli satranç sever Çin'in en güçlü büyükustası Yue Wang'ın ulusal CC TV'ye yaptığı açıklamaları izliyor.

Basın Toplantısı

img_4831

Her gün yerel saat ile 20:00'de yapılan basın toplantılarının ilkine İsveç şampiyonu GM Tiger Hillarp Personn, GM Jaime Sunye Neto, Güney Afrikalı Monique Sichy ve Alman hakem Holger Moritz katıldı. Toplantıyı Olimpiyatın Uluslararası Medya Sorumlusu GM Susan Polgar yönetti.


img_4848İlk olarak 1996 yılında FIDE Başkanlığı'na aday olan Brezilyalı büyükusta Jaime Sunye Neto (Şunye Neto) açıklamalar yaptı. GM Sunye Neto bir daha satranç siyasetine atılmayı düşünmediğini söylerken, Brezilya'da 1999'dan beri devam ettirdiği okullarda satranç projesinden bahsetti. Şu anda 450 bin çocuğun bu program kapsamında satranç oynadığını anlatan Neto, 350 bin öğretmenin de satranç öğrendiğini anlattı.

Haberci olarak her zaman taraflı yazmaktan kaçınırım; ama burada Türkiye'nin objektif olarak nasıl büyük bir başardığını düşünmeye başladım. Brezilya'nın nüfusu ve büyüklüğü düşünüldündüğünde açıkçası ister istemez aklıma Türkiye'de üç yılda ulaşılan korkunç rakamlar geldi. 1,7 milyon öğrencinin Türkiye'de satranç öğrenmekte olduğunu düşünürsek, Türkiye'nin neden dünyada bir model olarak gösterildiğini daha açık gördüm.



img_4841 Daha sonra söz alan Alman hakem, Holger Morlitz de yeni uygulanan kurallardan bahsetti. İlk iki tur hakemlerin tur başladığında masada olma zorunluluğunu sıkı uygulamayacaklarını söyleyen Morlitz ayrıca 30 hamle kuralıyla ilgili bir soru üzerine Romanya-Mısır maçının dördüncü masasında vezirin gidecek iki yeri olması ve bu nedenl konum tekrarının oluşması üzerine oyuncuları 30 hamleye kadar oynatmadan berabereye izin verdiğini anlattı.

Kuralı bu şekilde yorumladığını açıklayan Morlitz'in bu sözleri üzerine soru cevap bölümünde GM Ian Rogers, "Eğer izin verilmeseydi oyuncular 30.hamleye kadar oyuncular hamleleri tekrar edip berabere yapabilirler mi?" diye sordu. Morlitz "Eve" deyince GM Rogers, kuralın anlamsızlaşabileceğini söyledi.


img_4843

Toplantıya sonradan katılan GM Georg Meier ise günün mutlu isimlerinden birisiydi. Almanya-2 Topalov'suz Bulgaristan'ı 2,5-1,5 yenerek günün sürprizini imza atarken Meier de Topalov'un sekondatı ve bu sene 2700 reyting barajını geçen Ivan Cheparinov'a karşı partisini anlattı. Karışık konumda rakibinin hatasını değerlendiren Meier, ev sahibi ülkenin ikinci takımınının önemli bir galibiyet almasını sağladı.




img_4831

Basın toplantısının yıldızı hiç şüphesiz yukarıdaki fotoğrafta en sağda oturan İsveç şampiyonu GM Personn'du. Renkli üslubu, jest ve mimikleriyle farklı bir satranççı profili çizdi. Takımının Kosta Rika'yı 2,5-1,5 yenmesinden bahseden Personn "Ben her zaman kazanmak istiyorum; ama takım arkadaşlarım daha gerçekçi. O açıdan benzemiyoruz" dedi. "Tiger'in Moderni" adlı kitabında kitapta adının açılışa verilmesiyle ilgili soruya ise mütevazilikle cevap verdi. "Ben yayıncıları sakın yapmayın dedim. Onlar da beni sakinleştirip sonra konuşuruz dediler; ama o sonra hiç gelmedi. Aslında ismi ben hiç istemiyordum" diye konuştu.

img_4852

GM Personn toplantıdan sonra bütün basın toplantısına katılanlar gibi posteri imzaladı. Arkada da GM Susan Polgar görülüyor.


Haberler ve fotoğraflar: Özgür Akman/Dresden