Mobile menu

Kasparov Europe Echecs'e Konuştu

kasparov1Anatoly Karpov ile gerçekleşen anı maçını iddialı bir şekilde 9,0-3,0 kazanan Garry Kasparov, maçın hemen sonrasında Europe Echecs dergisinin hızlı muhabiri GM Robert Fontaine ile görüştü. 25 yıl sonra yeniden buluşan efsane satranççıların gerçekleştirdiği 12 maç ve genç satranç yıldızı Magnus Carslen ile Kasparov’un çalışması hakkında sohbet eden GM Fontaine’in iki bölümden oluşan söyleşinin özetini aşağıda, orjinalini ise Chessbase’de okumanız mümkün.

 

Emekliliğinin üzerinden neredeyse beş yıl geçen Garry Kasparov, yeniden satranç oynamanın, o masaya oturmanın oldukça zor olduğunu, bu yılın başında Magnus ile işbirliği başlamamış olsaydı, Karpov ile gerçekleşecek bu maç teklifini de kabul etmeyeceğini söyledi.  Hazırlık yaparken bile içgüdülerimizi kaybedebileceğimizi, hiçbir şeyin turnuva salonunda gerçek bir rakibe karşı satranç oynamanın yerini tutamayacağını ve bu durumu profesyonel olmayan birine anlatmanın çok güç olduğunu belirtti. Satranca evde çalışmanın ve internette satranç oynamanın arasında çok büyük bir fark olduğunu söyleyen Kasparov, internette yıldırım oynamanın bazı zararları olduğunu, çünkü çok farklı duygularla oynandığını açıkladı.

 

 

kasparov3

 

Maça hazırlanırken bazı güçlükler çektiğini ve  profesyonel  içgüdülerini kullanmaya çalıştığını yineleyen Kasparov, Oslo’ya Magnus’u çalıştırmaya gittiğinde güçlü büyükustalarla oynadığı yıldırım partilerinden oldukça memnun kaldığını, zihninin temizlendiğini hissettiğini ve satranca hazır olduğunu belirtti. Kasparov bir şeyi açıklığa kavuşturmayı istediğini fakat insanların bunu anlamakta zorlandığını dile getirerek;  profesyonel satranca geri dönmek gibi bir eğilimi olmadığını, çünkü satranç hayatında istediği tüm başarıları elde ettiğini ve bunun tadını çıkardığını söyledi. Profesyonel işinin Magnus Carslen’i çalıştırmak olduğunu hatırlatan Kasparov, bu ikisini birbirine karıştırmamak gerektiğini belirtti. Karpov’a karşı iyi oynadığı için mutlu olduğunu, Karpov’un da çok iyi hamleler yaptığını, fakat satranç kalitesinin ve zaman kontrolünün eskisi gibi olmadığını, bazen dramatik şekilde düşüşler yaşanabileceğini söyledi. Profesyonel bir satranççının maçının çok sıklıkla rakibine bağlı olduğunu bilmesi gerektiğini, Karpov’un baskı ile daha fazla başa çıkamadığını belirten Garry Kasparov, Anand ile oynasaydı gerçek satranç seviyesini test edebileceğini, üstesinden gelebileceğinden emin olmamakla birlikte sonucunda neler olabileceğini kimsenin bilemeyeceğini söyledi.

 

 

kk

 

Garry Kasparov, basın toplantısında Karpov ile aynı şeyi söylediğini, hala satrancı gündeme taşımanın tek yolunun biri emekli öteki de zevk için oynayan iki eski şampiyonun maçı olmasının çok düşündürücü olduğunu açıkladı. Bu durumun satranç organizatörlerine, FIDE’ye, satrançseverlere, büyükustalara önemli bir mesaj olduğunu, hiçbir şeye ilgi göstermeyen insanların iki yaşlı adamın oynadığı maça bu kadar yoğunlaşmalarını trajik bulduğunu belirtti.

 

 

kasparov2

 

Bir sonraki maçın büyük ihtimalle Paris’te gerçekleşeceğini belirten Kasparov, amaçlarının Dünya Şampiyonası’nda oynadıkları tüm ülkelere gidip orada  oynamak olduğunu söyledi. En iyi sonuçları Paris’te aldığını hatırlatan Kasparov, oynadığı beş hızlı turnuvanın dördünü kazandığını, Moskova’da ise yalnızca bir yarı final oynadığını ve asla kazanamadığını belirtti. Paris’in ona her zaman iyi geldiğini, burada tekrar oynamak istediğini ve böylece insanların satranç oyununun hala hayatta olduğunu görmelerine yardımcı olacağını söyledi.