Mobile menu

KKTC’de Satranç Ders Oluyor

bakan_webÜlkemiz ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ile olan işbirliği uyum protokolü uyarınca yapılan TSF ve KKSF işbirliği çerçevesinde çalışmalar yapmak üzere başkan Vekilimiz Tahsin Aktar Ada’da bir dizi incelemelerde bulundu. KKSF nin Federasyon yapılanması, mevzuat oluşumu, etkinliklerin teknik hazırlıkları ve satrancın okullarda ders olarak okutulması projesi konularında yapılan görüşme ve çalışmalar son derece başarılı biçimde gerçekleşti.

 

 

Görüşmelere KKSF Başkanı Ergün Soyer, KKSF önceki başkanı ve Onursal Başkanı Yener Ersoy ve KKSF yönetim kurulu üyeleri katıldı. Görüşmelerin en önemli konusu KKTC’de satrancın okullarda ders olması maddesi idi. Öncelikle federasyon yapılanması içerisinde konuya hazır oluşluk ölçüsü üzerinde duruldu. Bu konuda tam bir anlayış ve işbirliği içerisinde olduklarını ortaya koyan KKSF’nin, ülkemizin ve federasyonumuzun desteği ile bunun gerçekleştirilebileceği inancında oldukları gözlendi.

 

bakan

 

KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst alınan randevu çerçevesinde ziyaret edildi. Bakan Dürüst Federasyonumuz ve TC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen projeyi ve ayrıntılarını dikkatle dinleyerek notlar aldı. Kendilerinde bu konuda siyasi iradenin olduğunu bildiren Bakan Dürüst satrancın bir eğitim aracı olarak değerlendirilebileceği anlayışında olduğunu, ülkemizin kurumlarının desteğini her alanda yanlarında olduğunu bildiklerini, bu konuda da yapılacak çalışmalar ile KKTC okullarında satrancın yer almasını çok arzuladıklarını bildirdi.

 

 

Bu amaçla önümüzdeki günlerde federasyonumuz tarafından bir proje hazırlanacak. Bakanlık katında oluşumu KKFS izleyecek. TC Milli Eğitim Bakanlığı, Federasyonumuz ve KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı ortak komisyonları çalışmaya başlayacak. Öğretim Programları ile uygulama mevzuatı hazırlanacak. Yapılacak kararname çalışması sonunda en geç gelecek öğretim yılında KKTC okullarında satranç ders olarak yerini alacak.

 

SDC10168

 

spor_mustesari

Başkan Vekili Aktar KKTC temasları sırasında KKTC Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanlığı Spor Müsteşarı Süleyman Göktaş ile ülkedeki çeşitli satranç kulüplerine de ziyaretler yaptı. KKTC satranç birinciliğinin son turuna katılarak sporculara başarı dileklerinde bulundu.

 

buyukelci

Bu arada TC Büyükelçiliği de unutulmayarak nezaket ziyaretinde bulunuldu. 10 dakika olarak planlanan ziyaret, Büyükelçi Şakir Fakılı’nın satranca ve Federasyonumuz uygulamalarına duyduğu ilgi sonunda 35 dakika gerçekleşti. Büyükelçi Fakılı KKSF nin Federasyonumuz ile yapacağı temaslar konusunda her türlü desteği vereceğini de KKSF yetkililerine bildirdi.

SDC10170

 

SDC10178

 

KKSF ile yapılan görüşmeler sonunda oluşturulan mutabakat zaptına göre yapılacak eylem birlikteliği şöyle:

Satrancın KKTC okullarında ders olarak uygulanması için TSF tarafında uygulama projesi yapılacak, projenin izlenmesi ve hayata geçirilmesi aşamalarında TSF uzman ve donanım desteğini sürdürecek,

Her yıl düzenli olarak karşılıklı ikili ulusal takım maçları yapılacak. (İlk maçlar Türkiye’de Aralık başında gerçekleştirilecek)

Hakem ve Antrenör eğitimlerine devam edilecek (Hakemlerin gelişimine yönelik eğitim semineri Ekim 2009 da gerçekleştirilecek)

KKTC sporcuları TC Bayrağı altında 2009 Dünya Yaş Grupları Şampiyonasında yer alacak,

Malzeme desteğinin sürdürülmesine devam edilecek,

KKSF Hakem ve Yarışmalar yönetmelikleri için TSF tarafından taslak mevzuat geliştirme çalışması Kasım 2009 sonuna kadar yerine getirilecek,

KKSF rating hesapları uygulaması TSF desteğinde yazılım ve eğitim olarak bir paket olarak Aralık 2009 sonuna kadar tamamlanacak.

SDC10184