Mobile menu

Olimpiyatlarda İlk Yarı Geride Kalırken

6openBoş günde dinlenen ve bir olimpiyat geleneği olan Bermuda Partisi'nin yorgunluğunu atan sporcular bugün oynanan altıncı turda mücadelelerine kaldıkları yerden devam ettiler. Geride kalan turlarda hem genel hem kadınlar kategorilerinde başarılı bir performans ortaya koyduğu söylenebilecek millilerimiz bu tur denk rakiplerle çekişmeli geçen maçlar oynadılar.

Önce günün kazananı kadınlarımızla başlayalım. Kâğıt üzerinde bizden biraz daha zayıf görünen Çek Cumhuriyeti yine de dengeli kadrosuyla tehlikeli bir rakipti ancak ağır bastığımız ilk iki masadan iki puan çıkarınca her şey rayına girdi. Rakibi Havlikova'nın amaçsız oyunu karşısında 28...d4! İle merkezde üstünlüğü sağlayan ve atlarına güzel kareler açan WGM Yıldız ile elde ettiği piyon üstünlüğünü oyun sonunda rahatça değerlendiren WGM Öztürk bu tur takımımıza birer puan getiren isimler oldular. Çek Cumhuriyeti'nin en iyi oyuncusu olmasına karşın taktik icabı üçüncü masada oynayan WGM Sikorova, oyuncumuz İsqandarova'yı yenerek antrenörünü mutlu ettiyse de Zehra Topel kötü konuma düştüğü partide oyun sonunda berabereyi kurtararak galibiyeti ülkemize getirmeyi başardı: 2,5-1,5! Takımımızı galibiyetinden ötürü tebrik ediyor ve sonraki turlarda da devamını diliyoruz!

Genel kategoriye gelirsek, bu kategoride rakibimiz en azından efsane şampiyon Mikhail Tal'dan bu yana hemen her zaman agresif oyun tarzına sahip oyuncular yetiştirmiş Letonya'ydı ki zaten modern zamanlarda atak oyun veya feda denince akla gelen ilk isimlerden biri olan Alexei Shirov da ülkesini temsilen ilk masada yerini almıştı. Ününün hakkını verircesine beyaz taşlarla Slav Savunması'nın Chebanenko Varyantı'nda açılıştan hemen sonra d ve c hatlarında bağlı geçer elde etmek fikriyle karışık bir taş fedası yapan Shirov karşısında oyuncumuz Solak zor konumda materyali geri vermek durumunda kaldı ve daha sonra rakibinin d6'daki güçlü geçer piyonunu değerlendirerek partiyi kazanmasına engel olamadı. İkinci masada Barış Esen-Igor Kovalenko partisi eşitlikten fazla ayrılmadan iki taraf arasında gidip gelen bir kale ve at finaline sahne oldu. Partinin kritik anı 62. hamleydi. Herhalde bundan sonra oyun sonu kitaplarında yerini alacak konumda beyaz 62. Kf3 oynayıp kaleleri keserek kazanç piyon finaline girebiliyordu ancak bizim için talihsiz bir şekilde ne Barış ne de daha önceki hesaplarında Kovalenko bu olanağı fark edince oyun beraberlikle sonuçlandı. Mustafa Yılmaz üçüncü masada siyah taşlarla rakibi Neiksans karşısında rahat bir şekilde berabere yaptı ve böylece skoru belirleyen eşleşme Ipatov-Kantans oldu. Genç Letonyalı merkezde üstünlüğü ele geçirip bunu da uzun rok atmış beyaz şaha hücum için kullanarak itiraf etmek gerekirse güzel bir galibiyete imza attı ve günün skorunu belirledi: 3-1.

Olimpiyattaki diğer sonuçlara şöyle bir göz atarsak, genel kategoride Azerbaycan Gürcistan'ı, Küba da Kazakistan'ı yenerek yedinci tur öncesi 11 maç puanıyla sıralamanın en tepesine oturdular. İki ülkenin eşleşmesinin turnuvanın sonu açısından belirleyici olacağı muhakkak. Sırbistan ve Bulgaristan puanları paylaşarak 10 puanda kalırken çok zorlandığı maçta favorilerden Rusya Svidler'in kayıp pozisyonu kurtarmasıyla Özbekistan karşısında 2,5-1,5 da olsa galibiyete uzanarak zirve takibini sürdürdü. Bu maçtan özellikle Kasimdzhanov'un Kramnik'e olan güzel kazancına ve yine Grischuk'un Filippov karşısındaki atağına göz atmanızı öneririz. Turun bir diğer önemli eşleşmesinde ise Ermenistan Movsesian'ın Short'a galip gelmesi neticesinde İngiltere karşısında kazanarak puanını 10'a yükseltti ve iddiasını devam ettirdi. Norveç'in İtalya'ya 3-1 galip geldiği maçta oynanan Caruana-Carlsen partisi ise günün ve belki de turnuvanın bireysel anlamdaki en çok beklenen eşleşmesiydi. Sürpriz bir şekilde İskandinav Açılışı'nın 3...Vd8 varyantını oynayan Carlsen karşısında Caruana açılıştan çift fil üstünlüğü ve alan avantajıyla iyi çıkmasına karşın piyon yapısındaki zayıflıkları rakibinin değerlendirmesine engel olamadı ve böylece şampiyon ileride başını ağrıtabilecek genç İtalyan karşısında psikolojik üstünlüğü ele geçirdi.

Kadınlarda ise favoriler turu kayıpsız geçti. Altıncı tur öncesi puan kaybetmeyen üç takımdan ikisi Çin ve Macaristan karşı karşıya gelirken maçı favori Çin Yifan ve Zhao'nun galibiyetleriyle 3-1 kazandı. Çin'e zirvede Sırbistan'ı 3,5-0,5 gibi farklı bir skorla yenen Rusya eşlik ediyor ve bu iki ülkenin eşleşmesi yedinci turun en kritik mücadelesi olacak. ABD, Fransa, Polonya, Ukrayna, Gürcistan, Romanya, Ermenistan gibi diğer favoriler de turu kayıpsız geçen diğer ülkeler oldular ve takiplerini sürdürdüler.

Turnuvada yedinci tur yarın TSİ 15.00'da oynanacak.

Olimpiyat Sayfası


IMG 1570
IMG 1577
IMG 1579
IMG 1590
IMG 1593
IMG 1594
IMG 1595
IMG 1596
IMG 1598
IMG 1599
IMG 1603
IMG 1604
 IMG 1605
 IMG 1606