Mobile menu

Dünya Kadınlar Şampiyonası Başladı

img 366416 Mart-7 Nisan 2015 tarihleri arasında Rusya'nın Soçi kentinde düzenlenen Dünya Kadınlar Şampiyonası'nın ilk turu 17 Mart 2015'te başladı. İki partilik maç sistemi üzerinden eleme usulü oynanan turnuvada, sporcumuz WGM Kübra Öztürk ilk turda kadın satrancının önemli isimlerinden Gürcü büyükusta Bela Khotenashvili ile eşleşirken; diğer sporcumuz IM Ekaterina Atalık'ın rakibi ise, geçtiğimiz yıl Hanti-Mansiysk'te oynanan FIDE Grand Prix'deki olağanüstü performansıyla adından söz ettiren Rus WGM Olga Girya oldu.

İlk turun ilk partisinde beyaz taşlarla oynayan Kübra, 2013'te yenmeyi başardığı Khotenashvili karşısında aslında partiye hiç de fena başlamadı. Gürcü GM, Kübra'nın fianchettosuna karşı nadiren tercih ettiği Grünfeld'i oynayıp oyuncumuzun ev hazırlığından kaçmak istese de sporcumuz bundan etkilenmedi. 16. hamleye kadar Aronian-Ftacnik, Bundesliga 2005 partisini takip eden oyun, Kübra'nın 16.Vd2 tercihiyle orijinal bir hal aldı. Tahtada mümkün olduğunca karışık bir konum tutmak isteyen Khotenashvili karşısında hafif bir üstünlük elde eden WGM Öztürk, konumu uzun bir süre dengede tutmayı başarsa da maalesef son sözü söyleyen zaman sıkışması oldu. En azından berabere yapabileceği bir konumda çok az zamanı kalan oyuncumuz 29...Va7! çifte tehdidini gözden kaçırdı ve önce piyonu ardından da ufak bir taktik sonrası vezirini vererek partiyi kaybetti. Sporcumuzun maçı eşitlik bozmaya taşıması için bugün siyah taşlarla kazanması gerekiyor. Zor gibi görünse de 2013'te Astana'da da Khotenashvili'ye karşı siyah taşlarla kazanan Kübra için imkânsız değil!

Kübra'nın aksine siyah taşlarla tura başlayan Ekaterina Atalık içinse işler açılışta iyi gitmedi. Girya'yı daha önce Çinli Huang'a karşı çok da iyi oynamadığı bir varyanta sokmak isteyen Ekaterina, rakibi kırışmaya gitmeyip dersine çalıştığını gösterince planladığının aksine açılıştan sonra kötü ve pasif bir Şah-Hint yapısıyla kaldı. 19. Ahg4'ü gözden kaçıran sporcumuz piyon verip normal bir şekilde kaybetmektense partiyi karıştırmayı tercih ederek çift taşa vezir vermeyi tercih etti. Pratik olarak hiç de fena olmayan bu karar az kalsın Ekaterina'ya beraberliği bile getiriyordu! Marshall'ın söylediği "Satrançta en zor şey kazanılmış oyunu kazanmaktır." düsturunun bir kez daha işlediği partide Olga Girya rakibinin inatçı savunması karşısında bocaladı ve hatta Ekaterina'ya (örneğin 43. hamlede) partiyi kurtarmak için de şanslar tanıdı. Gerek zaman sıkışması gerek de partinin heyecanından bu fırsatları gözden kaçıran sporcumuz 56. hamlede yaptığı hatayla rakibine oyunu basitleştirme fırsatı tanımasa acaba Girya partiyi kazanabilecek miydi, açıkçası son derece şüphe götürür. Öyle ya da böyle Ekaterina'nın acilen bu partiyi unutup beyazlarla oynayacağı bugünki oyuna odaklanması gerekiyor, zira bu oyun bile gösterdi ki Olga Girya, Ekaterina'nın yenemeyeceği bir rakip asla değil!

Her iki sporcumuza da bugün TSİ 14.00'da başlayacak oyunlarda başarılar diliyoruz.

Turnuva Sayfası