Mobile menu

Dünyanın En Büyük Satranç Müzesi "Barış" İçin Ankara'da Açıldı

gokyay-tulay-sporcularGuinness Rekorlu Satranç Koleksiyonu, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi'nde Ziyaretçilerini Bekliyor.

Dünyanın en büyük satranç koleksiyonuna sahip, Türkiye'nin lider mobilya üreticilerinden Nurus'un ortaklarından olan işadamı Akın Gökyay'ın Ankara'ya armağanı olan "Gökyay Vakfı Satranç Müzesi", başkentlilerle buluştu. Gökyay'ın 40 yıldır biriktirdiği 540 özel satranç takımı, başkentin tarihi semtlerinden Hamamönü'nde, satranç severleri "dünya yolculuğuna çıkarmak" için bekliyor.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi açılış töreni, 12 Ekim 2015 tarihinde Ankara Hamamönü'nde; Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay ve Eşi Birten Gökyay, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki, Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Başkan Vekili Aşkın Keleş, Yönetim Kurulu Üyesi Kasım Yekeler, Spor Genel Müdürlüğü Hukuk Müşaviri ve TSF Denetim Kurulu Başkanı Cafer Geyik, İş Bankası Kurumsal İletişim Birim Müdürü Zuhal Üreten, TSF Ankara İl Temsilcisi Nilüfer Çınar Çorlulu, A Milli takım sporcuları GM Dragan Solak, WGM Betül Cemre Yıldız, WGM Kübra Öztürk, GM Alexander Ipatov, IM Cemil Can Ali Marandi, alt yapı havuz sporcuları ve çok sayıda seçkin davetlinin katılımıyla gerçekleşti.

 Ankara'da gerçekleşen terör saldırında hayatını kaybedenleri saygı duruşu ile anarak başlayan açılışta Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay, "Satranç barışın simgesidir. Barış için buradayız. Barış için umudumuz var." diyerek sözlerine başladı.

"Doğudan Batıya Gençlerimiz Bu Simgede Birleşmeli"gokyay konusma

Gökyay, yaptığı konuşmada, "Bu müzeye gelenleri dünya yolculuğuna çıkaracağız. Başka başka ülkelerin tarihlerini, kültürlerini, ilginç özelliklerini satranç takımlarında görebilecekler. Tacikistan'dan Endonezya'ya, Kenya'dan Yeni Zelanda'ya, Mısır'dan Fransa'ya, İtalya'dan Azerbaycan'a tam 103 ülke 540 satranç takımında canlanıyor. Satranç strateji oyunudur, analitik düşünebilmektir. Analitik düşünebilen, iyi bir stratejiye sahip olanlar bugünü ve geleceği doğru planlayabilir. Özellikle politikacılara, iş adamlarına ve herkese satranç öğrenmeyi tavsiye ediyorum. Çünkü satranç başarının anahtarıdır. Gençlerimizi doğudan batıya mutlaka satrançla tanıştırmalı, onları barışın simgesinde birleştirmeliyiz. Satranç barışın oyunudur. Bir satranç masası, dünyanın dört bir yanından insanları bir masanın etrafında buluşturur ve iletişim kurmalarını, birbirlerini anlamalarını sağlar. Gençler, satranç öğrenin!" dedi.

"Guınness Rekorunu Kimseye Bırakmamak Niyetindeyim"

Guinness 2012 edisyonunda 412 satranç takımı ile yer aldığını ve halen "dünyanın en büyük satranç koleksiyonu"nun sahibi olduğunu belirten Gökyay, "Koleksiyonum şu anda 540'a ulaştı ve her geçen gün artmaya devam ediyor. Guinness'e tekrar başvuracağım. Bu rekoru kimseye bırakmama niyetindeyim" diyen Gökyay şöyle devam etti:

"Gökyay Satranç Spor ve Kültür Vakfı'nı, bu nitelikli oyunun daha çok insana ulaşması için kurduk. Hedefimiz, çok yönlü düşünmeyi sağlayan bu sporun gençler arasında yayılmasını, ülkelerin kültür ve tarihini yansıtan bir enstrüman olduğunun anlatılmasını sağlamak. Satranç, milletlerin birbirlerini daha yakından tanıması, kültürel kaynaşmayı sağlaması açısından dünya barışına katkı sağlar. Satranç, savaşı simgeleyen bir spordan çok barışın ifadesidir. Şu dönemde ülkemizde ve dünyada en çok barışa ihtiyaç duyulmaktadır."

tulay konusma

Gökyay'ın ardından konuşmalarını yapan Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, Gökyay Vakfı Satranç Müzesi açılışının; hem gönlünü satranç sporuna vermiş insanlar hem de bir ulusun entelektüel dimağı, ufku ve birikimi adına son derece özel ve derin anlamlar içerdiğini belirterek başladığı konuşmasına şöyle devam etti:

"Guinness Rekorlar Kitabı'na giren, dünyanın en büyük satranç koleksiyonunun halkımızla, halkımızın sevgisiyle, merakıyla buluşacak olmasının ve bu heyecana birlikte ortak olmanın gururunu yaşıyoruz. Sayın Gökyay'ın, tam 6 kıta ve 103 ülkeden, eskilerin deyimiyle yedi iklim, yedi gökten toplayıp ülkemize armağan ettiği bu eşsiz, zarif ve ihtişamlı satranç takımlarından oluşan Müze'nin açılışı, ülkemiz için büyük bir övünç vesilesidir. Tıpkı sanatçıların yeni bir sanat akımı yaratması gibi Gökyay da, görsel bir ziyafete dönüşen bu Müze ile zeka sporları için büyük bir kapı açtı diyebiliriz. Dilerim ki, bu müze ile satranç kültürü daha çok kişiye ulaşacak ve varlığı binlerce yıl öncesine dayanan satrancın tarihten günümüze akan yolculuğuna bu eşsiz müzede hep birlikte tanıklık edeceğiz."

Tulay konuşmasını, "Bu kıymetli müzeyi ülkemize armağan eden değerli Akın Gökyay'a, eşi Birten Gökyay'a ve çeşitli şekillerde emek ve katkı sunan herkese şükranlarımı sunuyorum." diyerek tamamladı ve Gökyay'a Türkiye Satranç Federasyonu Hatıra Ormanı'nda Akın Gökyay'ın adıyla yaşayacak 100 Fidan Sertifikası takdim etti.

tulay sertifika

tiryaki konusma

Müze açılışına katılan Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki ise, Altındağ Belediyesi olarak kültür ve sanata büyük önem verdiklerinin altını çizerek, bugüne kadar Altındağ'a 10'dan fazla müzekazandırdıklarını hatırlattı. "Ülkemizde ne yazık ki sanata, kültüre, musikiye ilgi çok az. Bu yüzden huzura kavuşamıyoruz. Oysa kültürle ve sanatla ne kadar çok meşgul olursak, işte o zaman zihin dünyamız gelişir." diyen Başkan Tiryaki, satranç müzesi için Gökyay Vakfı'na teşekkür etti.

Gökyay, açılış konuşmalarının ardından Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay ve Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki'ye Müze açılışı için özel basılan ilk gün zarfı ve hatıra pulu hediye etti.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi açılış töreninde, A Milli takım sporcuları GM Dragan Solak, WGM Betül Cemre Yıldız, WGM Kübra Öztürk, GM Alexander Ipatov, IM Cemil Can Ali Marandi ve altyapı havuz sporcuları tarafından yapılan simultane satranç gösterisi de davetliler tarafından ilgiyle izlendi.

 

simultene1

simultene2

A Milli Takım sporcularımız GM Dragan Solak ve GM Alexander Ipatov'un altyapı havuz sporcularımız ile simultane maçı

 

gokyay-tulay-sporcular

Gökyay Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Akın Gökyay ve Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı Gülkız Tulay, altyapı havuz sporcularımız ile birlikte.

wrc 6781

Usta sporcularımız GM Dragan Solak, GM Alexander Ipatov, WGM Betül Cemre Yıldız, WGM Kübra Öztürk, IM Cemil Can Ali Marandi

 

pasta

 

Müzeye Girişler Yılbaşına Kadar Ücretsizmuze

Bir ömrü kaplayan tutkunun eseri olan Gökyay Vakfı Satranç Müzesi, Türkiye'de ilk, dünyada ise az sayıdaki örneklerden biri olacak. Ankara'da Hamamönü'nde müzeler bölgesinde geleneksel "Ankara Evi" mimarisinde inşa edilen müze, Rotterdam, Amsterdam, Moskova, Stolberg'deki satranç müzelerinden daha kapsamlı içeriğiyle satranç severlerle buluşacak. Engelli dostu bir mimariyle tasarlanan müzeye girişler 1 Ocak 2016 tarihine kadar ücretsiz olacak ve pazartesi günleri dışında hafta sonları da gezilebilecek. Bünyesinde bir eğitim merkezi de yer alan müzede, satranç turnuvaları, konserler, çeşitli renkli etkinlikler de sık sık yer alacak. Çocukların kendi satranç takımlarını oluşturabilmeleri için bünyesinde bir atölye de bulunan müzenin mağazasındaki hediyelik eşyalar ise, 7'den 70'e herkese satranç sevgisini aşılamaya yönelik olacak. Gökyay Satranç Kulübü kurulması da planlar arasında yer alıyor.

Gökyay Vakfı Satranç Müzesi Resmi Web Sitesi

 

ak ngokyay 1

gokyaychessmuseum04

gokyaychessmuseum05