Mobile menu

2023 Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası Sona Erdi

whatsapp image 2023-12-29 at 11.18.342023 Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası, 26-30 Aralık 2023 tarihleri arasında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenleniyor. Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası dün oynanan üçüncü gün maçları ile birlikte sona erdi. Şampiyonayı 10 puanla tamamlayan GM Magnus Carlsen 5.kez Dünya Hızlı Satranç Şampiyonu olurken Kadınlar kategorisinde ise eşitlik bozma maçları sonucunda IM Anastasia Badnaruk şampiyon olmayı başardı.

Şampiyona sonucunda sporcularımıza baktığımızda IM Ediz Gürel 8 puan, GM Vahap Şanal ve GM Cem Kaan Gökerkan 7,5 puan, CM Timur Yönal 4,5 puanla şampiyonayı tamamladı. 11 tur üzerinden oynanan kadınlar kategorisinde yarışan WFM Gülenay Aydın ise şampiyonayı 4 puanla tamamladı.

Genç yeteneğimiz IM Gürel, 10.turda GM S.L. Narayanan ile karşılaştı. İki tarafın da sağlam oynadığı karşılaşmada taşlar hızlıca değişildi ve oyunortasında yapılan hamle tekrarıyla maç beraberlikle sonuçlandı. 11.turda GM Shant Sargsyan karşısında puansız ayrılan IM Gürel, 12.turda ise GM Levan Pantsulaia karşısında beyaz taşlarla oynadı. Rakibinin Caro-Kann Savunması tercihi sonucunda açılış safhasından eşit bir şekilde çıkan IM Gürel, şah kanadından yaptığı piyon sürüşleriyle rakip şah üzerinde baskı yaratmaya başladı. Oynadığı her maçta olduğu gibi bu maçta da piyon fedasıyla baskısını arttıran genç yeteneğimiz çok şık bir kale fedasıyla rakip konumu parçaladı ve muazzam bir galibiyet elde etti. Son turda ise GM Alan Pichot ile karşılaşan genç yeteneğimiz, eşit geçen açılış safhasının ardında oyunortasında yaptığı taş değişimleriyle konumu sadeleştirdi. Merkezde geçer piyon yaratıp avantaj elde eden genç yeteneğimiz oyunsonuna piyon önde girerek şampiyonayı galibiyetle kapattı. Bu harika performansıyla şampiyonayı 8 puanla tamamlayan IM Gürel, Dünya 3 numarası Nepomniachtchi ve Dünya 4 numarası Duda ile birlikte 27.sırayı paylaşarak 165.sırada başladığı şampiyonayı 42.sırada tamamladı.

Son güne istediği gibi bir başlangıç yapamayan GM Gökerkan, 12.turda GM Aleksey Dreev karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Açılışta her iki kanattan da yaptığı piyon sürüşleriyle rakip konumda zayıflık yaratmaya çalışan büyükustamız, rakip şahın konumunu zayıflatarak inisiyatifi aldı. Bulduğu güzel taktik fikirlerle materyal avantajını da alan GM Gökerkan rakibini mağlup etmeyi başardı. Son turda ise GM Igor Lysyj ile karşılaşan GM Gökerkan, İtalyan Açılışı’nda 7.turda kendisine galibiyeti getiren keskin devamyolunu tercih etti ve bu turdan da galibiyetle ayrılmayı başardı. GM Gökerkan böylece 8 puana yükselerek 154.sırada başladığı şampiyonayı 60.sırada tamamlamayı başardı.

Son gün dengeli bir performans sergileyen GM Şanal, 11.turda GM Stepan Zilka ile karşılaştı. Oyunortasında yaptığı doğru taş değişimleriyle piyon öne geçen GM Şanal, bu avantajını oyunsonuna kadar koruyarak rakibini mağlup etmeyi başardı. 12.tura geldiğimizde ise GM Yuriy Kuzubov karşısında siyah taşlarla oynayan GM Şanal, dengeli geçen açılış safhasının ardından oyunortasında rakibinden baskı yese de kuvvetli bir savunma oyunuyla rakibine avantajı kaptırmadı. Güzel bir kalite fedasının ardından bu sefer baskı uygulayan taraf olan GM Şanal, rakip taşları iyice zayıflatarak çok şık bir galibiyete imza attı. Son turdan ise yarım puanla ayrılan büyükustamız 95.sırada başladığı şampiyonayı 7,5 puanla 66.sırada tamamladı.

Yıldırım Şampiyonası’nın ilk turu TSİ 13.00’de başlayacak olup şampiyonada hamle yapacak sporcularımıza başarılar dileriz.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2023.fide.com/

 

Chess-results : https://chess-results.com/tnr864782.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-rapid-championship-2023/1/1/1