Mobile menu

Yarı Final Eşitlik Bozma: Vachier-Lagrave ve Tomashevsky'nin Çöküşü

r06-16Vachier-Lagrave Kramnik'e karşı oynadığı ilk hızlı satranç partisinde tam anlamıyla bir çöküş yaşadı ve rakibine üstelik de beyaz taşlarla adeta bir puan hediye edince Kramnik genç rakibine acımadı ve sonraki oyunu berabere yaparak maçı kolayca sonlandırdı. Tomashevsky ise ilk partideki beraberliğin ardından ikinci eşitlik bozma partisinde eşit konumda tuhaf bir şekilde vezirleri kesmeyince beyaz taşlarla oynayan Andreikin'in oyunu sonlandıran atağına engel olamadı ve elendi.

Tek tek eşleşmelere bakarsak eşitlik bozmanın ilk turunda Maxime Vachier-Lagrave-Vladimir Kramnik partisi tek taraflı ve adeta siklet farkının bulunduğu bir boks maçı gibiydi. Siyah taşlarla oynamasına rağmen Kramnik güvenli ve agresif bir oyunla rakibinin taşlarının tuhaf konumlarda bulunmasını iyi değerlendirerek hızlı bir galibiyete uzandı. Sadece yirmi hamle sonrasında genç Fransız satranççının konumu tamamen çökmüştü. İkinci oyunda Kramnik için beyaz taşlarla beraberlik yapmak pek de zor olmadı ve hatta üstün bir konumdayken konum tekrarı yapmayı tercih ederek finale yükselmeyi başardı

Evgeny Tomashevsky-Dimitri Andreikin mücadelesine gelirsek ilk oyunda Tomashevsky beyaz taşlarla daha iyi bir piyon yapısı elde etmeyi başardıysa da siyah taşların aktivitesi bu yapısal zayıflığı kompanse eder nitelikteydi. Her geçen hamleyle birlikte beyazlar yerinde sayarken siyah konumunu geliştiriyordu. Ancak siyahların hücumu da e2 ve g3 karesindeki beyaz atlar tarafından durdurulunca taraflar beraberlikte anlaştı.

İkinci oyunda Tomashevsky ilginç bir şekilde aynı turnuvada siyah taşlarla daha önce kendisine karşı oynanan bir varyantı oynamayı seçti. Siyahın zorlanmadan berabere yaptığı Tomashevsky-Ramirez partisindeki aynı pozisyon oluştu ve tıpkı o partideki gibi bu sefer de siyahlar hiç değilse rahatça berabere yapabileceği harika bir konum elde etti. Ancak Tomashevsky yapması gereken vezir kırışmasını bir türlü gerçekleştirmeyince şahının korunaksız konumu ve f7 zayıflığı en sonunda Andreikin'e ölümcül bir hücum başlatma şansı verdi ve böylece finale yükselen isim Dimitri Andreikin oldu.

r06-14

yarifinal

Kaynak: Chessbase
Çeviri: FM Tarık Selbes