Mobile menu

Satranç ve Doping


Dünya Anti Doping Ajansı(WADA) tarafından hazırlanan 2014 yılı yasaklılar listesi yayınlanmıştır. Camiamızın bilgisine sunulur.



Çeşitli spor branşlarındaki sporculardan alınan doping kontrol örneklerinin çoğunda, bu yönde yasaklı madde kullandığı görülmüştü. Yasanın verdiği yetki ile Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi (TMOK) ulusal federasyonlara bu konuda alacakları önlemleri, sporcu ve sporun tüm bileşenlerine duyurulmasını, eğitimlerde öne alınmasını istemişti. Ayrıca Disiplin Talimatlarında da uyarlamaların yapılmasını önemle belirtilmişti.

TMOK, sporcuların ve diğer paydaşların, (antrenörler, hakemler, kulüpler ve yöneticileri, Federasyonun her kademsinde görev alan yönetici ve kurullarındaki üyeler, organizatörler, organizasyon görevlileri, veliler...) nelerin bir doping ile mücadele kuralının ihlali anlamına geleceği konusunda ve yasaklılar listesinde geçen maddeler ve yöntemler hakkında bilgi sahibi olduklarının varsayıldığı konusunda uyarmaktadır. Öyle ki bu varsayış ile her hangi bir etkinliğe katılanlar doğrudan kapsam içinde bulunmaktadır.

SDC15200

Disiplin Kurulu Başkanımızın IO&IA Tahsin Aktar bu konuda bir derlemeye yaptı. Federasyonumuz Sağlık Kurulu Üyesi Opr. Dr. Murat Bozkır yasaklı maddeler, yasaklı yöntemler konusunu aydınlatmak amacıyla özetleyici bir çalışma yaparak derlemenin ana ünitesini oluşturdu.

Derlemeye aşağıdaki ilişimden ulaşabilirsiniz.

Satranç ve Doping