Mobile menu

2009 YAŞ GRUPLARI DÜNYA ŞAMPİYONASI DA TÜRKİYE'DE

TSF'DEN FIDE'DE ÜST ÜSTE KUVVETLİ HAMLELER!!

78.FIDE Kongresi'nde İkinci Gün

 

FIDE İcra Kurulu Toplantısı'nın ikinci günü de geride kaldı. Türk satrancı adına kurumsal anlamda görkemli bir gün geride kaldı. Gün içinde web sayfamızda duyurduğumuz gibi 2009 Dünya Yaş Grupları Şampiyonası ve 2009 Dünya Takımlar Şampiyonası Türkiye'ye verildi. Akşam saat 20:30'da TSF Başkanı ve yeni FIDE Başkan Yardımcısı Ali Nihat Yazıcı'nın sunumu, Dresden 2008 Satranç Olimpiyadı ve Vietnam'da 2008'de yapılacak Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'na ilişkin video gösterimlerinin de yer aldığı galada ziyaretçilere tanıtıldı.

Ayrıca Berlin'de yapılan FIDE Antrenörlük Kursu'na katılan 15 isimin FIDE Trainer unvanları onaylandı. FIDE Antrenör Komisyonu GM Yuri Razuvaev, Türk antrenörlerden övgü dolu sözlerle bahsetti. Okullararası Dünya Şampiyonu olan sporcularımız Cemil Can Ali Marandi ve Atilla Köksal Yüksel ise alınan karar uyarınca "Candidate Master" yani "Usta adayı" unvanı aldılar. Turnuvalar Direktörü Abdurrahman Koral da International Organizer (IO, Uluslararası Organizatör) unvanını aldı. Gerek minik şampiyonlarımızı gerekse Turnuva Direktörümüzü tebrik ediyor başarılarının devamını diliyoruz.

Kulislerde yaşananları, toplantıda yaşanan gelişmeleri ve akşam düzenlenen  Basın Koordinatörü Özgür Akman izledi. Perde arkasında yaşananlar, oylamanın her anı ve akşamki galadan notlar haberin devamında yer almaktadır.

Fotoğraf Galerisi

TSF'nin FIDE'deki Kuvvetli Hamleleri

 

"FIDE İcra Kurulu Toplantıları'nın ikinci gününde de çok yoğun gelişmeler yaşandı. Bunları gün içinde sizlere kısaca duyurmaya çalıştık. Bu detaylara ve Aspendos Kongre Merkezi'nde yaşanan gelişmelere bir göz atalım.

Bugün gündemdeki önemli maddeler hiç şüphesiz Türkiye'nin de aday olduğu organizasyonlara ilişkin alınacak kararlar, Dünya Şampiyonası Sistemi'ne ilişkin tartışmalar, onaylanacak ünvanlar ve bayan satrancına ilişkin alınan kararlardı. Ayrıca FIDE'nin ve satrancın geleceğini ilgilendiren bir başka konu ise FIDE'nin IOC yani "Uluslararası Olimiyat Komitesi" ile ilişkilerine ilişkin yapılacak konuşmaydı. Bunların hepsinden sizlere sırayla bahsetmek istiyorum.

 

Sol: Toplantının ilk dakikalarında Ali Nihat Yazıcı, FIDE'nin Yürütme Sekreteri David Jarett'a bir konuda uyarılarda bulunuyor. FIDE'nin son 20 yılına yön veren isimlerden olan Makropoulos ise her zamanki esprili tavrıyla delgelerle konuşuyor. Sağ: FIDE Genel Sekreteri ve Ankara Atatürk Satranç Merkezi'ni de ziyaret eden Singapur Satranç Federasyonu Başkanı Ignatius Leong

Öncelikle sabah saatlerinde itibaren kulis çalışmaları iyice yoğunlaştı ve turnuva organizasyonlarına ilişkin lobi çalışmaları bütün aday federasyonlar tarafından yürütüldü. Türkiye ise dünya satrancında artık bir süper güç olmaya başladığını gösterdi. Bu ifade eminim ki birçok kişiye abartılı ve gereksiz gelecektir; ancak buradaki atmosfer ve konuştuğumuz delegeler, FIDE'nin üst düzey isimleri bende bu izlenimi uyandırdı.

 

Sol: Kirsan Ilyumzhinov'un asistanı Berik Balgabaev ve arkaplanda dün FIDE Başkan Yardımcılığı görevinden istifa eden Geoffrey Borg görülüyor. Türkiye'ye kaç kere geldiğini artık saymakta güçlük çeken Borg'un programında Khanty-Mansisk'te düzenlenecek olan Dünya Kupası ve arkasından Akdeniz Şampiyonası olduğu için Türkiye'den ayrılmak durumunda. Borg, ayrıca Global Chess'teki pozisyonuyla bağlantılı olarak FIDE'de Pazarlama Direktörü oldu. Sağ: Satranç eğitiminin ağır toplarından solda FIDE Antrenörler Komisyonu Başkanı GM Yuri Razuvaev görülüyor. Razuvaev, konuşmasında Türk antrenörlere övgüler yağdırdı. Yanında ise ISCU (Uluslararası Okullarda Satranç Birliği) Başkanı Alexander Kostev görülüyor. Onun da yanında Kurallar ve Yönetmelikler Komitesi'nden Viron Tsorbatzoglu görülüyor.

Türkiye'yi ilgilendiren ilk oylama 2009 Dünya Gençler Şampiyonası ile ilgiliydi. Bu turnuvaya aday olan ülkeler Meksika, Türkiye ve Arjantin'di. Turnuvalara ilişkin teklifler tartışılırken, Ali Nihat Yazıcı söz aldı ve turnuvanın organizasyonundan çekildiğini açıkladı. Yazıcı'nın bu hamlesi, materyal feda etmek gibi de düşünülebilir. Oturum Başkanı Makropoulos, Yazıcı'nın bu açıklamasından sonra espirili olarak "nasıl olsa 10 yıl boyunca bütün organizasyonlar Türkiye'de olacak" dedi.

 

Sol: FIDE'nin dört üst düzey yöneticisi. Soldan sağa doğru Genel Sekreter Ignatius Leong, Onursal Başkan Florencio Campomannes, FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov, FIDE Başkanvekili ve oturumları yöneten Georgios Makropoulos Sağ: Başkanlar Kurulu'nda Avrasya: Asya Kıtası Başkanı Şeyh Sultan Bin Halife El-Nehyan ve solda ise Avrupa Satranç Birliği Başkanı Boris Kutin.

Bu organizasyonun hemen ardından öğlen arası verildi. Bu aranın anlamı ise çok açıktı. Öğlen yemeğide son lobi çalışmaları yapılcaktı.

Öğlen yemeğinden sonra saat 15:30'da salonda bulunan, Limra Hotel'de bulunan TSF mensupları nefeslerini tuttu; çünkü kritik 2009 Dünya Yaş Grupları Şampiyonası oylaması başladı. Bu turnuvaya aday olan ülkeler bildiği gibi Arjantin, Türkiye ve Karadağ'dı. Ocak ayında Antalya'da yapılan Başkanlar Kurulu'nda bu turnuvaya aday dokuz ülke vardı ve çekilen aday ülkeler arasında FIDE Başkan Yardımcısı Zurab Azmaiparashvili'ye göre en iyi teklifi veren Yunanistan da çekilmişti.

Konuşmalar başladıktan sonra Arjantin delegesi, kendi organizasyonunu tanıtan kısa bir konuşma yaptı. Hemen ardından söz alan Avrupa Satranç Birliği Başkanı Boris Kutin, organizasyonun Karadağ'a verilmesi gerektiğini inandığını anlatan bir konuşma yaptı. Gerekçesini ise Karadağ'ın teklifinin en iyi teklif olduğunu söyledi ve delelegeri Karadağ'ı desteklemeye davet etti. 

Bu konuşmanın hemen ardından söz alan TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı "Bizim vaadimiz yok, sözlerimiz yok, birkaç gün sonra görecekleriniz bizim referansımız olacaktır. Biz sizlere bir söz vermiyoruz. Haftaya burada görecekleriniz bizim vaadimizdir. İcra Kurulu'nun en iyi kararı vereceğine inanıyorum." diye konuştu. Gelişmeleri değerlendirmek için, TSF ile ECU'nun arasında hukuki bir sürecin devam ettiğini de hatırlatalım.

Yazıcı'nın ardından konuşan isim ise oturum başkanı Makropoulos da, Kutin'i ön yargılı davranmamaya davet etti. Bir başka FIDE Başkan Yardımcısı ise Yunanistan'ın çekilmesine şaşırdığını söylediyse de satrancın patronları arasındaki oyunun kazanan tarafının Türkiye olacağı aslında o zaman belli olmuştu. ECU Başkanı Makropoulos'a cevap olarak Karadağ'ı desteklemesinin sebebini yeni bağımsızlığını ilan eden bir ülke olarak ilk kez böyle büyük bir organizasyona ev sahipliği yapma fırsatını bulması olarak gösterdi.

2009 Dünya Yaş Grupları Şampiyonası'nını oylamasından görüntüler. En solda FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov oy kullanıyor. Ortada Türkiye Satranç Federasyonu Başkanı ve FIDE Başkan Yardımcılığı görevindeki ilk gününde az sonra yeni başarıların keyfini çıkaracak olan Ali Nihat Yazıcı görülüyor. En sağda ise günün Avrupa Satranç Birliği Başkanı Boris Kutin görülüyor.

...Ve son oyu, oylamayı yöneten FIDE'nin Mali İşler Sorumlusu Nigel Freeman (Bermuda Satranç Federasyonu Başkanı) kullanıyor. Bütün fotoğraflarda sandığı koruduğu görülen elin sahibi ise FIDE Sekreteri David Jarett'tan başkası değil. Freeman, satranç Olimpiyatları'nda düzenlenen Bermuda partilerinin de fikir babasıdır.

Bu sırada oylama başlamadan önce Arjantin de aynı Türkiye'nin Dünya Gençler Şampiyonası'nda yaptığı gibi adaylıktan çekilerek Türkiye'yi desteklediğini gösterdi. Hemen ardından Ali Nihat Yazıcı, kapalı oylama talep etti ve oylama yapıldı. Oylama sonuçları belli olurken, objektiflerimize çok ilginç kareler takıldı ve bunların hepsine Fotoğraf Galerisi'nden ulaşabilirsiniz.

 

 Sol: Oylama sonuçları beklenirken ECU Başkanı Boris Kutin ve Onursal Başkan Florencio Campomannes beraber oturuyorlar. Başkanlık Kurulu'nun diğer bütün üyeleri ise dışarı çıktılar. Bu fotoğraf çok şey anlatıyor. Sağ: Türkiye Satranç Federasyonu'nun salondaki mensupları da heyecanla sayımı bekliyor. Başkan Yazıcı heyecanını gizlemedi ve sayım başlar başlamaz salonun dışına çıktı. Salonda kalan Genel Sekreter Hakan Aktaç (ön tarafta) ve ise Onursal Başkan Kahraman Olgaç (arkada) oyların kullanılmasını izliyorlar.

Oylamanın sonuçları ise kısa bir süre sonra açıklandı. 37 delegenin oy kullandığı oylamada 2 delegenin oyunun geçersiz sayılırken sayımı yapan FIDE Mali İşler Sorumlusu Nigel Freeman, Türkiye'nin 20, Karadağ'ın ise 15 oy aldığını duyurdu. Arjantin oylamadan hemen önce çekildiğini açıkladı. Başkan Yazıcı oylamadan önce  " diye konuştu. Yapılan gizli oylamada Türkiye 20'ye karşı 15 oyla organizasyonu kazandı. Böylece Türkiye, Ali Nihat Yazıcı'nın FIDE Başkan Yardımcısı seçilmesinin hemen ardından bir "politik" başarı daha kazandı. Ali Nihat Yazıcı kollarını havaya kaldırarak sevincini gösterdi. Saat 16.00 sularında sonucun belli olduğu dakikaları basın ekibimizin hazırladığı ve ajanslara da geçilen videolarda görebilirsiniz.

 

Oylamadan sonra hem Federasyon Başkanı ve FIDE Başkan Yardımcısı Ali Nihat Yazıcı hem de ECU Başkanı Boris Kutin sonuçlara ilişkin neler hissetiklerini âdeta yüzlerine yansıttılar.

Bu sonuçların ardından bir kez daha anlaşıldı ki Türkiye, organizasyonel anlamda artık bir süper güç oldu. Ayrıca masa başında da çok sayıda başarılı sonuç var. Umarız Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda bu sonuçlara yenileri de eklenir.

Sabah oturumunda ayrıca Antrenörler Komitesi Başkanı GM Yuri Razuvaev, İcra Kurulu'na sunduğu raporda antrenörlerimizi çok başarılı bulduğunu söyledi. Türkiye hakkında övgü dolu sözler sarf etti. İcra Kurulu Ata Seçer, Aydın Duman, Enis Bilyap, Faruk Keler, Serkan Köse, Hulusi Cihangir, M. Sabri Koçak, Necmettin Korkmaz, Ozan Çapan, Özgür Solakoğlu, Serkan Koç, Tarkan Küçümenler, Zeki Arı ve Ziya Ahmedov'un FIDE Antrenörlük unvanlarını onayladı.

Daha sonra Okullararası Dünya Şampiyonluğu unvanına ulaşan isimlerin Candidate Master yani Usta Adayı unvanı alması karar bağlandı. Buna göre geçtiğimiz Nisan ayında Selanik'te yapılan okullararası dünya şampiyonluğuna ulaşan minik şampiyonlarımız Cemil Can Ali Marandi ve Atilla Köksal Yüksel "Usta Adayı" oldular. Satranç kariyerlerinin ilk unvanlarını alan minik şampiyonların, diğer nice yeteneğimizle birlikte unvanlarının hızla büyükusta olmasını dileriz.

Ayrıca Turnuvalar Direktörü Abdurrahman Koral da Uluslararası Organizatör unvanı aldı.

Başarılı sporcularımızı, antrenörlermimiz ve organizatörümüzü tebrik eder, başarılarının devamını dileriz.

Toplantıdaki Diğer Gelişmeler

Dünya satrancıyla ilgili de toplantıda dikkate değer gelişmeler yaşandı. 

Sabah oturumunda ilk tartışılan konulardan birisi olan Dünya Şampiyonası sistemiydi. Burada oturum başkanı ve FIDE Başkanvekili Georgios Makropoulos hem Meksika'daki turnuvayı hem de gelecekte yaşanacakları, yapılan planları anlattı. Özetlemek gerekirse, Kramnik ve Topalov'un sahip olduğu ayrıcalıkların 2005 San Luis'deki Dünya Şampiyonası'ndan beri devam ettiğini, FIDE'nin bunları yeni icat etmediğini anlattı. Ayrıca sistemi de delegelere bir daha hatırlattı. Buna göre 2008'de Dünya Şampiyonu Anand, önceki dünya şampiyonu Kramnik ile bir maç yapacak ve 2008 yılında şampiyon böylece belli olacak. 2007 Dünya Kupası'nı (gelecek hafta Khanty-Mansiysk'te başlıyor, ) kazanan isim Topalov ile oynayacak. Bu maçı kazanan isim 2009'da Kramnik - Anand maçını kazanan isimle oynayacak. Bundan sonra ise Grand Prix ve Dünya Kupası'nın bulunduğu ikili bir sistem olacak. Dört elit turnuvanın bulunduğu Grand Prix'ler ve Dünya Kupası'nın bulunduğu sistemde Grand Prix'lere katılan isimlerin puanlarını toplarken aldıkları en iyi üç sonuç karşılaştırılacak. Grand Prix'yi kazanan isim ile Dünya Kupası'nı kazanan isim bir anlamda Adaylar Finali'ni oynayacak. Bu maçı kazanan isim ise Dünya Şampiyonu'nu tahtından etmeye çalışacak. Bu sistem 2 yıllık döngülerden oluşuyor.

2007-2009 yılları arasında oluşan karışıklığı üzerine düşüncelerini anlatan Makropoulos, bu durumu Garry Kasparov'un satrancı bırakmasıyla bir anda Prag Anlaşması'ndaki aktörlerden birisinin sahneyi terk etmesine bağladı. İlk defa Hans Ree tarafından New In Chess dergisinde dile getirilen "Meksika'yı kazanacak isimle eski dünya şampiyonunun oynaması" formülünün de 2005'e kadar giden bir hukuki geçmişi olduğunu anlattı. Son olarak Anand'ın Kramnik ile yapacağı maçla ilgili olarak mevcut düzenlemelerde beraberlik halinde play-off yerine ünvanın dünya şampiyonunda kalmasını önermesi ise kabul edilmedi.


Toplantıların tamamlanmasının ardından akşam 20:00'de çeşitli organizasyonları kazanan başta Türkiye olmak üzere ülkelerin bir anlamda kutlama yaptığı yemekte çeşitli sunumlar yapıldı. Önce Dresden 2008 Olimpiyatları'nın tanıtımı yapıldı. Tanıtımın ardından Dresden Belediyesi ve FIDE arasında yarın anlaşma yapılacağı duyuruldu. Son olarak Dresden Belediye Başkanı Dr.Ingolf Rossberg, FIDE Başkanı Kirsan Ilyumzhinov'a hediyesini takdim etti.

Daha sonra TSF Başkanı Ali Nihat Yazıcı'nın da "İnternet'te Yeni Teknolojiler" adlı sunumu gösterildi. Yazıcı, sunumda "Evrensel Satranç Portali" projesinden bahsetti. Buna göre, TSF web sitesi ve TSF portalinde olduğu gibi bütün dünya satranç federasyonlarını tek bir web sayfasında ama TSF'nin il temsilcilikleriyle kurduğu yapıya benzer bir projeyi dünya satrancına hediye etmek istediklerinden bahsetti. Daha sonra bu portalde nasıl haber yapılacağını esprili bir üslupla anlattı. Yanında, TSF web sitesinin bugünkü başarısında büyük emeği geçen, Palaswork şirketinden Genel Müdür Bülent Kaptan ve Sistem Analisti Uğur Dündar da hazır bulundular. Bu sunumun ardından 2008 Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nın yapılacağı Vietnam'ın hazırladığı video sunumu gösterildi."