Mobile menu

Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nda İkinci Gün

 

2007 Yaş Grupları Şampiyonası'nda ikinci tur da geride kaldı. Turnuvada yer alan 223 Türk sporcunun sonuçlarına aşağıdan ulaşabilirsiniz. İkinci tur sonunda 13 sporcumuz tam puanda.

Dünyanın her tarafından gelen çocukların hamle yaptığı Kemer Limra Hotel'de tahmin edilebileceği gibi sürekli canlı bir atmosfer var. Aynı durum Sailor's Beach ve Alinda Hotel için de geçerli. Türk kafilesi şimdilik federasyon ofisinin bulunduğu odada çalışıyor; ancak bugünden itibaren otelde kalan bazı organizasyon harici müşterilerin ayrılmasıyla birlikte milli takım oyuncularımız da daha rahat çalışabilecekleri ferah salonlara geçecekler. 230 sporcumuzla 21 antrenörümüz çalışıyor.

Haberin devamında ikinci turda turnuva salonunda, hotelde gözümüze çarpanlarla birlikte basın mensuplarının yoğun ilgisini haberin devamında sizlerle paylaşmaya çalışacağız. Turnuvaya ilişkin bütün sonuçları turnuva sayfamızdan takip edebilirsiniz.

Türk Sporcuların Sonuçları

Turnuva Sayfası   Fotoğraf Galerisi 

       Basın Odası(Televizyon Kanalları ve Ajanslar için yüksek çözünürlüklü)

Video Sayfası

Fotoğraflar ve Çocuklar

 

Bugün Frederic Friedel ve Efstratios Grivas'ın dün gece bir aradayken yoğun tartışmalarının arasında anlaştıkları bir konu çocukların satrançla uğraşırken yüzlerinin ne kadar yoğun anlamlar kazanabilmesiydi. İkisinin de yüzünü başka türlü bir ifade almıştı. Tıpku oteldeki bütün büyüklerin çocuklarla birlikte vakit geçirdiklerinde, onların çocukluklarını gördüğünde yüzlerinin aldığı ifade gibiydi. Oteldeki, ortak iki noktadan biri satranç, öteki ise çocuklar. Turnuva salonundan, fotoğraf galerisinde yer alan veya yer almayan bazı görüntüleri sizlerle paylaşmak istiyoruz.

Turnuvadaki en ilginç çocuklardan birisi Ukraynalı FM Ilya Nyzhnik. 12 Yaş Grubu'nun en yüksek ratingli oyuncusu olan Nyzhnik Moskova Açık'ta B Grubu'nu 10 yaşındayken kazanmıştı. Ayrıca geçen ay 8,5/9 ile Avrupa Şampiyonu oldu. Bu çocuğu diğer süper yeteneklerden ayıran bir şey daha var. Oyunu oynarken aynı Kasparov gibi çeşitli mimiklerle, ufak gösterilerle; fakat sıradan manyeller oyunu hoş durmayan yapaylık değil de sanki oyunu o anda yaşıyormuş gibi davranması yaptığı mimikler ve yürüyüşü ile adeta  sunmasıydı. Maçtan önce ise konsantre olurken görülüyor. Nyzhnik, şovlarıyla, mimikleriyle ve en önemlisi masa başındaki başarısıyla da konuğumuz olacak gibi duruyor. Satrancıyla ilgili ise konuştuğumuz bütün büyükusta antrenörler "İnanılmaz!" dediler.

Bizim yeteneklerimiz de turnuvanın en renkli çocukları arasındalar. Ayça Fatma Durmaz, Yeşim Patel ve CM Cemil Can Ali Marandi otel lobisinde hazırlıklar öncesi dinleniyorlar. Saat 14:30'dan itibaren salona giriyoruz.

 

Satrancın Türkiye gibi çocuklar arasında yoğun bir ilgi gördüğü Hindistan (tabii ki Dünya Şampiyonu Anand'ın bunda büyük etkisi var) Türkiye'ye 130 sporcuyla geldiler. Akreditasyon işlemlerinin 10 saatte tamamlanmasına rağmen federasyon yetkililerine teşekkür ettiklerini öğrendik. Normalde bu süre bir güne kadar çıkabiliyormuş! Medyada kriketle karşılaştırılabilecek düzeyde ilgi gören satranç Hint sporcularla ilgili ilerleyen günlerde daha fazla haberler göreceksiniz. Sağda Anand'ı solda ise yıllar sonra 2600 ratingi geçen ilk bayan oyuncu Koneru'yu örnek alan iki sporcu görülüyor.

 

 

"Nerede kaldı rakibim ??"

Uluslararası usta normu bulunan ve ekim listesinde ratingini yaklaşık 171 puan arttıran Oğulcan Kanmazalp dün gözümüze çarpan ilk sporculardan birisi oldu.

 

Sol:Genç bir sporcu gelecek yıl Vietnam'ın ev sahipliği yapacağı 2008 Yaş Grupları Dünya Şampiyonası'nın broşürünü şimdiden incelemeye karar vermiş görünüyor. Sağ: Bayan bir sporcu maç öncesinde konsantre olmaya çalışıyor.

 

18 Yaş Grubu'nun ilk iki masası. Turnuvanın en yüksek ratingli oyuncusu GM Ivan Popov da maça birkaç dakika geç kalan İngiliz büyükustayı dikkatle süzüyor.

 

 

Renk cümbüşünün arasında bir Türk sporcu Seda Gönülden Alev'den başkası değil. Sağda ise yedi yaşında rağmen ciddi tavırlarıyla dikkat çeken Okullararası dünya üçüncüsü İzge Bayyurt görülüyor.İzge, genellikle maçlara takım elbiseyle çıksa da sanıyoruz milli sporcular için hazırlanan formaları görünce fikrini değiştirmiş.

 

Lüksemburglu WFM  Fiona Steil-Antoni(2104) Ekim ayında da Avrupa Kulüpler Kupası'na gelmiştir. 18 Yaş Kızlar'da  WIM Mikadze'yi(2255) yendi. Arka planda ise WIM Betül Cemre Yıldız görünüyor.

 

Foça'daki Milli Takım Kampı sırasında daha yakından tanıdığımız Yeşim Patel, akşam çalışmalarında meşhur satranç defteriyle notlar alıyor.

Gazetecilerin İlgisi Yoğun

Genellikle satrancın medyada yeterince yer bulamadığından haklı olarak yakınırız. Bu sefer, hem yerel hem ulusal birçok gazeteci Türkiye İş Bankası Halkla İlişkiler Müdürlüğü ve Zarakol İletişim Hizmetleri'nin katkıları, Basın Koordinatörü, Genel Sekreter, Başkanvekili ve Başkanımızın yürüttüğü çalışmalarla gazeteciler Kemer'e ilgi gösteriyorlar.

Antalya'da çok sayıda gazeteci bulunuyor. Ulusal gazetecilerin birçoğunun ayrılmasına rağmen, artık satranç dünyasını iyice tanıyan gazeteciler her gün Limra Hotel'e uğruyor, Başkan Yazıcı, Basın Koordinatörü Akman ve Türk sporcularla görüşebilmek için Solakoğlu'yla sık sık iletişime geçiyorlar. Başkan Yazıcı, Solakoğlu ve birkaç gün önce uluslararası organizatör unvanını alan Koral ile sık sık röportaj yapmak istiyorlar. Ayrıca büyükusta Miguel Quinteros, zengin bir satranç geçmişine sahip olan Arjantin'de bir televizyon programı yapıyor. Bugün bazı sporcularla ve Ali Nihat Yazıcı ile bir röportaj yaptı. Kendisine bugüne kadar yapılan bütün çalışmalar (web sitesinde yayınlanmayan ve televizyonlara, ajanslara geçilmeyen montajsız görüntüler) kendisine temin edildi. FIDE Kongresi'ni de izleyen Quinteros, dün otelden ayrılırken burada geçirdiği sıcak günler için herkese teşekkür etmeyi ihmal etmedi.

Türkiye'de artık iyice tanınan Frederic Friedel kadar ünlü bir başka satranç gazetecileri de Antalya'da. El Pais'nin satranç yazılarını hazırlayan ve özellikle Linares'teki çalışmalarıyla parlayan Leonxto Garcia da Kemer'de haber peşinde koşuyor. Friedel ile birlikte basın koordinatörümüz Türk sporculardan başlayarak ChessBase'e bir haber hazırlıyorlar. Ayrıca farklı dillerde birçok web sayfasında Türkiye ve Antalya yer alıyor. Yerel Türk gazeteciler ise artık satranç gazetecileri gibi her gün tur başlarken geliyorlar ve gazetelerine haberleri yetiştirebilmek için çalışıyorlar. Başka ünlü gazeteciler de burada bulunuyor; ancak kendilerini ilerleyen günlerde sizlere tanıtacağız.

 

Solda Belçikalı büyükusta Vladimir Chuchelov görünüyor.

Gazete Kemer'de Murat Kemaneci, satranca büyük ilgi gösterdi ve Avrupa Kulüpler Kupası'nda da her gün otele uğramayı atlamadı. Ayrıca Kemer Gözcü'nün Genel Yayın Yönetmeni ve DHA'nın Kemer muhabiri Saffet Yenigün de otelin müdavimlerinden birisi. Türkiye çapında üne sahip bir başka yerel gazeteci de Gerçek Kemer Gazetesi'nin İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü. Yerel gazeteciliğin genellikle gelişmediği ülkemizde, Kemer'de böyle başarılı gazetecilerin olduğunu görmek mutluluk verici. Hepsi organizasyona ilgi gösterdiler ve satrancı atlamadılar. Şubat ayında, Campomanes kaza geçirdikten sonra da ona ulaşmaya çalıştıklarını ve dünyanın ilgilendiği bu konuyla ilgili haberler geçtiklerini biliyoruz. Sürpriz olarak da turnuvanın sonuna doğru bütün Türkiye'nin tanıdığı çok ünlü bir gazetecinin Kemer'e gelme ihtimali bulunduğunu belirtelim. Kendisinin buraya gelmesi için Basın Koordinatörümüz temaslarını sürdürüyor.

Murat Kemaneci ve Ali Nihat Yazıcı FIDE Kongresi sırasında yapılan "Hoşgeldiniz Kokteyli" sırasında birlikte görülüyor. Çok canayakın bir kişiliği olan ve satranca büyük ilgi gösteren Kemaneci, bu şekilde Campomanes ile geçirdiği kaza sonrasında çok yakın ilişkiler kurmayı başarmıştı.

Sitede de yer aldığı gibi ChessBase turnuvayı hem İngilizce hem Almanca (Almanca sayfanın editörü Andre Schulz'a teşekkür ediyoruz) hem de haber yaptı ve İngilizce sayfayı hazırlayan Frederic Friedel ile Özgür Akman, turnuvayla ilgili beraber çalışmaya devam edecekler. Ayrıca, FIDE web sayfası, Chessdom, Chessvibes, Susan Polgar'ın blog'u ve daha birçok İnternet sayfasında turnuva ile ilgili haberler yer alıyor.

 

DHA Kemer muhabiri ve Kemer Gözcü'nün Genel Yayın Yönetmeni Saffet Yenigün de satranç oteli Limra'nın müdavimlerden birisi.

Reşat Aydoğdu da Gerçek Kemer gazetesinin İmtiyaz Sahibi ve Yazı İşleri Müdürü

İkinci günde üst masalardaki sonuçlara bakacak olursak 18 Yaş Grubu'nun yüksek ratingli oyuncuları (aynı zamanda turnuvanın da en yüksek ratingli isimleri) GM Popov ve GM Howell, IM Warakowski ve IM Hoyos gibi oyunlarını kazandılar. 18 Yaş kızlarda ise WFM Gunina'nın Preethi'ye kaybetmesi, Rakic'in Minina ile berabere kalması, Ignacz kardeşlerin ve Yıldız'ın Kruljac ile beraberlikleri günün ilk masalardaki dikkat çeken sonuçlardı. 16 Yaş Kızlar'da ise WIM Guramishvili kaybederken,WFM Girya ve WFM Öztürk berabere kaldılar. 16 Yaş Grubu'da ise Chirila ve Fodor haricindeki oyuncular oyunlarını kazandılar. 14 Yaş'ta Femida'yı kazan IM Sjugirov Bagdhdasarayan'ya kazanırken, Yee ise FM Stupkin'e kazandı. 12 Yaş Kızlar'ın en yüksek ratingli oyuncusu Osmanodja, İranlı oyuncu Bagheri ile berabere yaptı. 12 Yaş Grubu'nda ise FM Nyzgnik Kaminski'ye kazanırken CM Atilla Yüksel ise FM Grover ile berabere kaldı.

Söz gazetecileren açılmışken kapanışı da Leonxto Garcia'nın bir fotoğrafıyla yapıyoruz. Garcia ile önümüzdeki günlerde iletişim kuracağız ve ayrıca Türkiye İş Bankası ile Zarakol İletişim'in çağırdığı gazetecileri de tanıtacağız.