Mobile menu

1.”Eşit Fırsatlar” Çalıştayı

81.”Eşit Fırsatlar” Çalıştayı 20-21 Eylül tarihlerinde Selanik, Yunanistan’da gerçekleştirildi. Bu etkinlik FIDE DIS Komisyonu, ECU, Yunan Paralimpik Komitesi ve Helenik Engelliler Spor Derneği tarafından organize edildi. Organizatör, antrenör ve hakemlerden oluşan 30 katılımcı, engelli sporcuların antrenman ve turnuvaya katılımları konusundaki endişelerini dile getirme fırsatı buldular.

IO Theodoros Tsorbatzoglou, FST Thomas Luther and IA Marco Biagioli sırasıyla Organizatörer, Antrenörler ve Hakemler için özel sunumlar yaptılar. Katılımcılara, engelli satranç sporcularına yönelik iyileştirmeler içeren FIDE Kılavuzu hakkında derin bilgilerin yanı sıra satranç turnuvası organize ederken dikkate alınması gereken teknik detaylar da verildi. Bütün konuşmacılar oyunculara yardım etmeyi, oyuncuların güvenliğini ve en iyi koşulları sağlamada her zaman hazır olan doğru eğitimli eğitmenlerin, hakemlerin ve teknik personelin önemini vurguladılar.

 

0

 

 

 

 

 

 

 

 

İkinci Gün, katılımcılar Otel Electra Palace’a Selanik Vali Yardımcısı ve Selanikli eski bir engelli koşu altın madalya sahibi sporcu Voula Patoulidou tarafından kabul edildi. Thomai Thodoraki katılımcıları Helenik Engelliler Spor Federasyonu adına selamladı.

2

 

 

 

 

 

 

 

Voula Patoulidou, Fotoğraf: Ulrike Vogel

ECU Başkanı Zurab Azmaiparashvili bu girişimlerden memnuniyet duyduğunu ifade etti ve katılımcılarla bir satranç oyuncusu ve satranç organizatörü olarak yaşadığı deneyimlerin bir kısmını paylaştı. Azmaiparashvili, bu yıl “Avrupa Altın Piyon” töreninde yazar Ruben Gallego’nun tanınmış romanı “White on Black”in ECU tarafından ödüllendirileceğini açıkladı. Kitap, beyin felci ile dünyaya gelen Ruben Gallego’nun çocukluğunu anlatıyor.

3

 

 

 

 

 

 

 

ECU Başkanı Mr. Zurab Azmaiparashvili. Fotoğraf: Ulrike Vogel

FIDE Planlama ve Geliştirme Komisyonu Sekreteri Sonja Johnson insanlara etkinliklere katılma ve ihtiyaç duydukları desteği bütün yetenekleri ile verebilme umudundaki heyecanını dile getirdi. Johnson FIDE Geliştirme programını, gelişimi ve şimdiye kadar alınan sonuçları sundu. Ayrıca sosyal sorumluluk projelerinin FIDE için bir öncelik olduğunu vurguladı ve bu yüzden bu çalıştayın program tarafından desteklendiğini dile getirdi.

4

 

 

 

 

 

 

 

Sonja Johnson Fotoğraf: Ulrike Vogel

NGO Youthorama Başkanı Elias Mastoras, görme engelliler için oluşturulan ve dağıtılan özel bir topa atıfta bulunarak “A ball for all” Ulusal kampanyasını sundu. Mastoras, Youthorama ve UEFA tarafından üretilen “Evet Yapabiliriz” ana mesajı veren özel bir videoyu sundu.

5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Elias Mastoras. Fotoğraf: Ulrike Vogel

Helenik Engelliler Spor Federasyonu Sağlık Görevlisi Dimitrios Patatoukas, Dünya Sağlık Örgütü’nün yeni talimatları hakkında konuştu ve her türlü spor dalında oyun alanlarının erişilebilirliği hakkında uluslararası kılavuzlar sundu.

6

 

 

 

 

 

 

 

Dimitrios Patatoukas. Fotoğraf: Ulrike Vogel

FIDE DIS Komiyonu Başkanı Thomas Luther ve FIDE DIS Komisyonu Üyesi Dora Martines, New York’ta düzenlenen Dünya Engelliler Gençler Satranç Şampiyonası’nın genç katılımcılar üzerindeki etkisi ve turnuvanın CNN tarafından yayınlanmasının uluslararası ilgiyi nasıl çektiği hakkında konuştu. Ayrıca komisyonun gelecek planları hakkındaki detayları da paylaştılar.

7

 

 

 

 

 

 

 

Thomas Luther. Fotoğraf: Ulrike Vogel

FIDE DIS ve TSF Sponsorluk ve Projeler Komisyonu Üysei Seçkin Serpil, bir iletişim aracı olarak satrançtan ve “Sınırsız Satranç” projesinin hedefleri hakkında konuştu.

8

 

 

 

 

Seçkin Serpil. Fotoğraf: Ulrike Vogel

İkinci günün öğleden sonraki oturumu AMO Galaxias Satranç Kulübü’nde yapıldı. Çalışma gruplarındaki katılımcılar çalıştay sırasında verilen konuları düşünüp çeşitli turnuvalarda bizzat karşılaştıkları birçok örneği paylaşıp çalıştayın sonuçlarını özetlediler. En önemli noktalar şu şekilde:

  • Satranç bir spor olarak herkesin aynı yarışmada eşit ve adil koşullarda oynayabileceği benzersiz bir avantaja sahiptir.
  • FIDE ve ECU, mekanların dinlenme tesisleri ve ulaşılabilirliği hakkında daha detaylı kılavuzlar hazırlayıp ve güncellemelidir. Uluslararası standartlar kabul edilmeli ve ihale prosedürü ve mekanların kontrolü de dahil edilmelidir. İleride bu kılavuzlar Satranç Federasyonları tarafında Ulusal Şampiyonalar için de kabul edilmelidir.
  • Engelliler için satranç çalışma metodlarında eksiklikler vardır. Daha fazla gelişme için uzman antrenörler ve eğitimciler ile işbirliği içerisinde eğitim rehberi hazırlanmalıdır.
  • Farklı türdeki engellerin durumu analiz etmek ve uluslararası şampiyonalarda ortaya çıkan bu tarz konuları danışmak için uzman doktorların yardımı şarttır. Daha spesifik olarak bir doktor veya hekimin FIDE DIS Komiyonu’na yardımcı olması önerildi.
  • Ulusal federasyonlara, engelli sporculardan sorumlu bir memur veya yönetim kurulu üyesi atanması tavsiye edilir. Özel görevler içeren iş tanımı FIDE ve ECU tarafından yapılmalıdır.
  • 1. Çalıştayın organizasyonu başarılı olmuş ve bu girişime daha fazla yerde ve bölgede devam edilecektir. İlerideki çalıstaylar için bir rol model mevcuttur.
  • ECU, daha fazla gelişmeye katkıda bulunmayı ve bir sonraki etkinliğin Paralimpik Komiteler seviyesinde bir konferansta toplanmayı taahhüt eder.

Çalıştayın sonunda bütün katılımcılara DIS Başkanı GM Thomas Luther tarafından katılım sertifikası takdim edildi.

Resmi Kaynak: http://www.europechess.org/report-1st-workshop-equal-opportunities/