Mobile menu

Cebelitarık’ta Altıncı Tur: Vahap Şanal Le Quang Liem’i Yendi ve 4,5 Puanda!

hgdBeşinci turda dünya yedi numarası Maxime Vachier-Lagrave’a karşı siyah taşlarla oynamasına karşın üstünlük fırsatları da elde ettiği oldukça ilginç bir oyundan sonra berabere kalan Vahap Şanal, altıncı turda turnuvadaki bir başka 2700 ELO üstü reytinge sahip bir oyuncu, Vietnamlı ünlü büyükusta Le Quang Liem (2713) ile eşleşmişti. GM Şanal’ın beklemediği şekilde Richter-Rauzer’e giren Liem daha sonra açılışı iyi oynayamadı ve oyundan sonra Sachdev ile röportajında da GM Şanal’ın söylediği gibi basit 19. Kxc3 bxc3 20. Vf3 varyantı c3 piyonunu düşürerek beyaza kazanç bir konum sağlayacaktı. Daha sonra oluşan karışıklıklarda Siyah üstünlüğü ele geçiriyor gibi göründüyse de 25…Kh1?? ile Liem çok da zor olmayan bir taktiği gözden kaçırınca GM Şanal önce siyah veziri ve ardından da oyunu kazanarak harika bir sonuca imza attı. Vahap Şanal’ın Sachdev ile röportajını buradan izleyebilirsiniz:

https://www.youtube.com/watch?v=G9u8d4W_Jls

Günün diğer bir kazanan ismi ise GM Cemil Can Ali Marandi oldu. İsviçreli IM Hedman’ı yenen Ali Marandi böylece 3,5 puana yükseldi. Yılmaz, Can ve Atalık ise altıncı turu yarım puanla -Atalık bu tur dinlenme hakkını kullanarak eşlendirmeye dahil edilmedi- kapattılar ve sırasıyla 4, 4 ve 3,5 puanla yedinci tura giriyorlar.

 

Genel tabloya baktığımızda tura lider giren Çeparinov’u yenmeyi başaran genç Rus GM Esipenko’nun 5,5 puanla zirveye oturduğunu görüyoruz. Esipenko’yu aralarında bu tur Topalov’u sansasyonel bir şekilde yenen 2005 doğumlu Praggnanandhaa’nın da bulunduğu 5 puanlı yedi büyükusta takip ediyor.

27 Ocak Pazartesi günü TSİ 17:00’de başlayacak olan yedinci turda oyuncularımıza başarılar diliyoruz! Özellikle beşinci masada oynanacak Şanal – Alekseenko partisini kaçırmayın!

Haber: Tarık Selbes

Resmi Site: https://www.gibchess.com

Sonuçlar: https://chess-results.com/tnr471965.aspx

Canlı Yayın: https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/gibraltar-masters-2020#live