Mobile menu

Robert James "Bobby" Fischer Vefat Etti

On birinci dünya şampiyonu Robert James Bobby Fischer(1943-2008) vefat etti. Ünlü haber ajansı Associated Press'e göre İzlanda Devlet radyosu ve ikinci televizyon kanalı Fischer'in vefat ettiğini duyurdu. ABD doğumlu olan Fischer, 2005'ten bu yana yaşadığı İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te bir hastanade hayata gözlerini yumduğu belirtilen Fischer, 64 yaşındaydı. Ölüm nedeni ise henüz açıklanmadı.

Gelmiş geçmiş en büyük satranççılardan birisi olarak kabul edilen Fischer, 1972-75 yılları arasında şampiyonluk unvanını taşımış, aniden satrancı bırakmıştı. Soğuk Savaş yıllarında Amerika'nın ve Batı Dünyası'nın medya ikonu haline gelen Fischer, satrançtaki Sovyet egemenliğine son vermişti. 

Hayatı boyunca siyasi açıklamaları ve farklı tavırlarıyla gündeme gelen Fischer, ABD vatandaşlığından çıkartılmış ve kanun kaçağı konumundayken 2005 yılında Japonya'da geçersiz pasaportu olduğu için tutuklanmıştı. Bu siyasi siyasi krizin sonunda İzlanda'ya iltica etti ve ömrünün son yıllarını aynı zamanda Boris Spassky'e karşı "Asrın Maçı" olarak adlandırılan dünya şampiyonlğu maçını kazandığı Reykjavik'te geçirdi.

Unutulmaz partileri, siyasi demeçleri ve satranç tarihindeki ilk medyatik isim olan Fischer, satrançla dolu hayatıyla da satranç severlerin çok sevdiği bir insandı. 13:42'de New York Times'ın flaş haber olarak duyurduğu vefat haberi, Türkiye'deki ajanslar ve gazetelerin İnternet sayfalarında 14:30 sularında flaş haber olarak duyuruldu.

New York Times Haberi          Hürriyet          Sabah