Mobile menu

Yılmaz – Nisipeanu Maçında Üçüncü Gün

gm liviu-dieter nisipeanu 1Yılmaz – Nisipeanu Maçı’nın üçüncü gününde dört oyun da berabere sonuçlandı fakat skor çok farklı da olabilirdi. Biri hariç tüm oyunlarda kazanç şanslarının elde edildiğini, fakat nihayetinde dirençli savunmaların üstün geldiğini gördük.

Günün ilk partisi nispeten sakin geçti. Nimzo-Hint’ten vazgeçmeyen Yılmaz karşısında Nisipeanu bu kez Rubinstein’ın orijinal fikrini uygulayarak atını e2 karesinden çıktı fakat d- ve c- piyonlarının tahtadan kalkması ve vezirlerin erkenden değişilmesiyle tamamen eşit bir konuma ulaşıldı ve taraflar 36. hamlede beraberlikte anlaştı.

 

Maçın onuncu, günün ikinci partisinde ise altıncı partide olduğu gibi tahtada 5.e3 a6’lı bir “Hızlandırılmış” Meran vardı. Daha önce tercih ettiği 6. Vc2 hamlesi yerine bu sefer konumdaki diğer popüler hamle olan 6.b3’ü oynayan GM Yılmaz, Nisipeanu’nun 7…Fd6’sının da kışkırtmasıyla c5-Ae5-f4 şeklinde bir plan uygulayarak siyah karelere piyonlarını koyup hem alan avantajını elde eden hem de c8 filini engelleyen kısıtlayıcı bir strateji izledi. Yılmaz iyi bir avantaj elde etmiş gibi görünüyordu ki Nisipeanu piyon zincirini parçalayan bir taş fedası yaparak -gerçi karşılığında üç piyon aldığı için tam bir feda diyemeyiz- konumunu serbestleştirmeyi başardı:

Yılmaz – Nisipeanu (10. Parti)

 3. gun karlamas20...Axe5! 21.dxe5 Fxe5 22.Ve1! [Usta işi bir hamle] 22...Vxc5 23.Aa4 Va7 24.Fc3 Fxc3 25.Axc3 Partinin devamında Nisipeanu oldukça doğru bir şekilde oynayarak beyaza hafif taşlarını etkinleştirme yahut piyonları bloke etme şansı tanımadı ve hatta e4-f4 sürüşleriyle bağlı geçerler oluşturarak inisiyatifi de ele aldı ve kazanç şansları elde etmeyi başardı. Zor bir konumda karşılık hatalarla birlikte Nisipeanu galibiyeti ve beraberlik arasında gidip gelen oyun 58. hamlede puanların paylaşılmasıyla son buldu.

Bir sonraki partide oyuncular kaldığı yerden Nimzo-Hint’teki favori varyantlarında çarpışmayı seçtiler ki 1,3,5 ve 7. partilerde aynı varyantın oynandığı göz önüne alınırsa maçın tek sayılı partilerinin adeta kendi içerisinde tematik bir maç oluşturduğunu söyleyebiliriz! Açılış problemlerini bu kez başarıyla çözen GM Yılmaz iyi bir konum elde etmiş gibi görünüyordu ancak normal gibi görünen hamlelerden sonra bir şekilde Nisipeanu maçta daha önce de uyguladığı fili f2’ye çekip a5 oynama planını gerçekleştirmeyi başardı. Rakibe bağlı geçer vereceği ve c5’in kontrolünü kaybedeceği için anlaşılır bir şekilde a5’i almak istemeyen GM Yılmaz bunun yerine rakibine b6’da zayıflık oluşturma şansı vererek güç bir konuma düştü. Yine de oyundan düşmeyen GM Yılmaz, bir kez daha rakibini kazanç için tek hamlenin olduğu bir konuma sokmayı başardı:

Nisipeanu-Yılmaz (11. Parti)

ylmaz332.Kxa4? [32.d6! kazanç için kesinlikle gerekliydi ve sonrasında d7-Ac5 ile Beyaz rakibini d-piyonunu durdurabilmek için filini vermeye zorlayacaktı.]

32...bxa4 33.Ka1 [33.d6 Fd3=]

33...Kd8 ve iki geçer piyonun da tahtadan kalkmasıyla oyun 50. Hamlede beraberlikle sonuçlandı.

Günün son oyunu, onuncu partiyi bir süre takip etti ancak yedinci hamlede biraz provokatif 7…Fd6’nın yerine Nisipeanu daha doğal 7…Abd7 hamlesini tercih etti. Aronyan’ın Carlsen’i 2017’de harika bir şekilde yendiği partiden bildiğimiz 10. Fc2 hamlesini oynayan Mustafa Yılmaz Nisipeanu’nun 10…e5 sürüşüne daha önce de rastlanan -üç piyon karşılığında- kuvvetli bir taş fedasıyla yanıt verdi. Biraz hazırlıksız yakalanan Romen asıllı Alman büyükusta merkezde oyununu felç edecek üç piyona karşı taş fazla oynamaktansa taşı geri vererek bir piyon eksik oynama yoluna gitti ve oyunun devamını neredeyse -en azından hızlı tempoda bir parti için- hatasız oynayarak hemen hemen hiçbir anda rakibine net bir kazanç şansı tanımadı. GM Yılmaz için kaçan bir fırsat olduğu söylenebilir fakat Nisipeanu’nun kuvvetli savunmasının da hakkını teslim etmek gerekiyor kuşkusuz.

Maçın dördüncü ve son günü olan 29 Haziran Pazartesi günü TSİ 16:00’da IM Can Arduman yine canlı yayında sürpriz konuklarıyla oyunları yorumlayacak. Bu heyecanlı maçı kazanan ismin belirleneceği son dört partiyi takip etmeyi unutmayın!

Oyunlar: http://live.chessbase.com/watch/GrandMasters-Battle-Tournament

Canlı Yayın: https://www.youtube.com/user/TurkishChess

Haber: Tarık Selbes