Mobile menu

Üç Yeni Satranç Kitabı Türkçe'de

2008 Türkiye Yaş Grupları Şampiyonası'na Yeni Kitaplar

2008 Yaş Grupları Türkiye Şampiyonası yaklaşırken, satranca gönül vermiş çevirmenler ve yazarlar kitaplarını şampiyonaya yetiştirmek için çalışıyorlar. FM Alper Efe Ataman'ın kurduğu Türkiye'deki ilk satranç yayınevi olan Analiz Yayıncılık, iki eseri daha Türkçe'ye kazandırdı.  GM John Emms'in yazdığı "Satranç Soru Bankası" web sitemizde "Analiz" köşesini yazan Alper Efe Ataman tarafından , David Le Moir tarafından yazılan "Satrançta Temel Fedalar" adlı eser de satranç hakemi Fahri Karabay tarafından Türkçe'ye kazandırıldı.

"1-2-3 Hamlede Matlar Kitabı" ise Söz Yayınevi tarafından yayımlanacak. Kitabı Birgün Gazetesi'nde haftalık satranç köşelerini yazan satranç antrenörü Ilgaz Gümüştaş hazırladı. Kitapların tanıtımlarını haberin devamında görebilirsiniz.


Satranç Soru Bankası
Özgün Adı: The Ultimate Chess Puzzle Book
Yazar: GM John Emms
Çeviren: FM Alper Efe Ataman
ISBN 978-975-00700-2-0
Sayfa: 240
Boyut: 240 x 170 mm


Satranç dünyasında, gelişim çabası içerisindeki oyuncunun uygulayabileceği yöntemlerden en önemlilerinden birisinin taktik çalışmalar olduğu bilinir. Uygulamalı çalışmaların ise, taktik çalışmalarda izlenen en doğru yöntem olduğu inkâr edilemez bir gerçektir.

Elinizdeki taktik kitabında, yeni başlayanlardan büyükustalara kadar farklı seviyelerdeki oyunculara hitap edebilecek olan, daha önce basılı kaynaklarda yayınlanmamış özgün 1001 soru sizlerle buluşturuluyor. 
Ayrıca, kitabın içerisinde yer alan 15 test ve 240 test konumu sayesinde, okuyucular taktiksel becerilerini ne denli geliştirebildikleri ve oyun düzeylerindeki değişimler hususunda bilgi sahibi de olabileceklerdir.
Elinize aldıktan sonra bırakmakta güçlük çekeceğiniz kitaptaki sorular için, sizlere şimdiden iyi şanslar diliyoruz! 


GM John Emms, İngiltere'nin en kuvvetli büyükustalarından birisi olup, aynı zamanda İngiliz Ulusal Takımı'nın daimi üyelerinden birisidir. Tüm bu özelliklerinin yanında, satranç dünyasında daha önce kazandırdığı eserlerle iz bırakan isimlerden birisi olmuştur. Kendisinin kaleme aldığı birçok açılış monografının yanı sıra, ünlü satranç partileri koleksiyonu kitabı The Mammoth Book of the World's Greatest Chess Games ve açılış kitaplarının ‘kutsal kitabı' Nunn's Chess Openings eserleri de, GM Emms'in katkıları sayesinde satrançseverlerle buluşmuştur.


Analiz Yayıncılık – Alper Efe Ataman da, satranç dünyasındaki okuyucularını birbirinden farklı konulardaki yeni satranç kitaplarıyla kucaklamayı sürdürüyor.

 

Satrançta Temel Fedalar
Özgün Adı: Essential Chess Sacrifices
Yazar: David LeMoir
Çeviren: Fahri Karabay
ISBN 978-975-00700-3-7
Sayfa: 220
Boyut: 240 x 170 mm

Fedalar, satranç oyununun önemli bölümlerinden birisini oluşturur. Hiçbir zaman feda yapmayı göze alamayan oyuncular, sayısız fırsatın ellerinden kaçmasına mahkûm olacaklardır. Rakibinin feda olanaklarını ciddiye almayanlar ise, birçok defa var olan tehlikenin farkında olmadıkları için kötü sonuçlarla karşılaşacaklardır.


Popüler satranç yazarı David LeMoir bu benzersiz kitabında, modern satrançta uygulanan standart feda fikirlerini okuyucuyla tanıştırıyor. Yalnızca bir ‘fedalar katalogu' oluşturmaktansa, bu fedalar karşısında izlenmesi gereken savunma stratejilerini ve fedaların hangi durumlarda doğru olup olmadıklarını da okuyucularına anlatıyor.


David LeMoir tecrübeli bir satranç oyuncusu ve yazarıdır. Batı İngiltere Şampiyonluğu'nu iki defa kazanmış olan LeMoir, bu yarışmada 4 defa da ikincilik derecesini elde etmiştir. Yazarlık konusunda ise, satranç pratiğinde önemli olan konuları okuyucularına anlaşılır bir dilde buluşturması konusunda ün kazanmış bir satranç yazarıdır.


Satranç hakemi Fahri Karabay'ın Türkçesi ile karşınızda olan bu öğretici eser, Analiz Yayıncılık – Alper Efe Ataman tarafından yayınlanmış olan 5. satranç kitabıdır.


1-2-3 Hamlede Matlar Kitabı
Yazar Ilgaz Gümüştaş.
Sf:248
ISBN :975-7190-85-3
Boyut:210 x160 mm

Teorik bilgilerin yanı sıra satranç kültürünü ve bu kültüre ait pratik bilgileri de gösteren bu kitabın 3 ana amacı vardır:


1.Satranç problemlerini çözerken şematik düşünmeyi sağlamak.
2.Hızlı ve iyi hamle hesaplamanın geliştirilmesi
3.Körleme satranç oynamayı öğrenerek hayalgücünün ve hafızanın geliştirilmesi
Yaklaşık 30.000 soru arasından dikkatle seçilen ve kolaydan zora doğru sıralanan ,aralarında körleme satranç sorularının da bulunduğu tam 500 mat sorusu bu kitapta yer alıyor.Bu seri daha sonra 4-5-6 Hamlede Matlar kitabıyla devam edecek