Mobile menu

Tüm Türkiye Satranç Öğreniyor!

019bffb9-d74f-47f3-88de-a5452a3f2d8eYoğun ilgi gören Türkiye Satranç Öğreniyor projemiz tüm hızıyla devam ediyor. Her ayın ilk iki haftası 18 yaş ve üstü kişilerin katıldığı projemizin nisan ayı dersleri sona erdi. Yıl boyunca devam edecek projemizin eğitmenleri ve Eğitim Kurulu Başkanımız Dr. Olgun Kulaç ikinci grup derslerinin ardından Türkiye Satranç Öğreniyor projemizi değerlendirdi.

Projemizin mayıs ayı kayıtları ise yakın zamanda internet sayfamızdan ilan edilecektir. 

Eğitim Kurulu Başkanı Dr. Olgun KULAÇ

Türkiye Satranç Federasyonu olarak Mart ayında uygulamaya başladığımız Türkiye Satranç Öğreniyor projesi Nisan ayındaki ikinci uygulamadan sonra Mayıs ayında yapılacak üçüncü uygulama ile devam edecektir.

Her ayın ilk günü başlayan program 16 saatlik bir süreyi kapsamaktadır. Dersler çevrimiçi yapılmaktadır. Her sınıfta 250 katılımcı olmak üzere 5 veya 6 sınıf oluşturulmuştur.

Bu proje Türkiye Satranç Federasyonunun temel hedeflerinden biri olan satranç sporunun ülkemizde yaygınlaşması, geniş kitlelere ulaşmasına katkıda bulunacaktır.

Bu projeyi gündeme almamızın diğer bir nedeni ise satrancın her yaştaki insana önemli katkılarda bulunmasıdır. Satrancın kazandırdığı sorun çözme becerisi her yaştaki insan için hemen her konudaki sorunların aşılmasında yararlıdır.

Satrancın bu konudaki yeri farklıdır. Çünkü satranç ile yaşam arasında hiçbir oyuna nasip olmayan bir benzerlik bulunmasıdır. Yaşamda var olan ve hep var olacak mücadelenin tahta üzerinde anlatımıdır. Amerika Birleşik Devletleri eski başkanlarından Benjamin Franklin “Satranç bir tür yaşam, yaşam bir tür satrançtır.” diyerek bu benzerliği dile getirmiş.

Satranç oyunu “Büyük hayatın küçük bir modeli” olarak tanımlamıştır. Mademki satranç hayatın küçük bir modelidir, bu modeli iyi kavramak, hayatı tanımaktır.

Satrancın yapısı içinde hayata yönelik mesajlar vardır.

Örneğin:

  • Önce düşün sonra oyna.
  • Piyonlar geri gitmez.
  • Zamanı iyi kullan.
  • Plan yap.
  • Öğrencilere yaptığımız bu uyarılarda hayata yönelik çok önemli mesajlar vardır.

Benzer şekilde:

  •  Durumu değerlendir.
  • Kurallara uy.
  • Rakibine karşı saygılı ol.
  • Acele etme.

Biz bunu yapmasak bile bu mesaj oyunun yapısında zaten bulunmaktadır. Bu mesajlar doğrudan verilmese de oyuncular tarafından alınacaktır.

Satranç oynayanlar satranç için geçerli olanın hayat için de değerli olacağını anlayacaktır.

Değerli satranç sporcusu adayları, öncelikle Türkiye’nin en geniş spor ailesi olarak sizleri de aramızda görmekten büyük mutluluk duyacağız.

Satranç sporunu temel düzeyde öğrendikten sonra, Türkiye’nin dört bir yanına yayılmış satranç eğitim merkezlerimize bekler, sizleri lisanslı satranç sporcusu ve bir kulübün sporcusu olarak büyük satranç ailemizin üyesi olmanızı temenni ederiz.

Türkiye’nin dört bir yanında 81 ilde, ilçelerde ve köylerde etkinlik ve turnuvalar düzenliyoruz. Türkiye Satranç Öğreniyor projesi ile temel düzeyde satranç öğrendikten sonra sizi de aramızda görmek, hatta ailece turnuva ve şampiyonalarımızda birlikte olmak isteriz.

Tsf.org.tr isimli resmi internet sitemizde yayınlanan hem çocuklar hem de yetişkinler için başlangıç seviyesinde oldukça yararlı olan eğitim videolarına ulaşabilirsiniz.

İyi dersler dileriz.

Ferhat KURU

Türkiye Satranç Öğreniyor projesini ilk duyduğum andan itibaren heyecanla ve hevesle bir parçası olmak istedim. Farklı sebeplerle çocukluk yıllarında satranç öğrenmeye, bilgi-becerisini geliştirmeye fırsat bulamamış milyonlara hizmet sunmak ve bunun bir parçası olmak. Hayali bile güzeldi.

Düşünün, herhangi bir belge –diploma için değil, sadece kendini geliştirmek isteyen katılımcılarla bir aradasınız! Zamanı gelip çalışmalar başlayınca anladım ki proje beklediğimden çok daha efektif ve çok daha insancıldı. Kursiyerlerin pür dikkat ders takipleri, kaliteli soruları ve hele hele örneklere verdikleri doğru cevaplardan sonraki gülümsemeleri. Sekiz ders ve on altı saatin ardından her biri başladıkları noktadan daha ilerilere gitmiş satranççılar oldular. Çalışmalar sonunda aldığımız olumlu geri bildirimler, yalnız biz eğitimcilerin değil katılımcıların da büyük keyif ve doluluk hissettiğini gözler önüne serdi.

Başta proje mimarı TSF başkanımız Gülkız Tulay ve TSF yönetim kurulu olmak üzere, tüm TSF eğitim komisyonuna, görev alan eğitimci arkadaşlarıma ve tabii ülkemizin dört bir yanından katılım sağlayan kursiyerlerimize teşekkürlerimi ve tebriklerimi iletmek isterim.

Zeynep KAYA

Türkiye Satranç Öğreniyor projesi kapsamında; Türkiye’mizin dört bir yanından katılım sağlayan satrançseverlerimizin evlerine konuk olduk. Ailece derslerimize katılan satrançseverlerimizle birlikte aslında keyifli zamanlar geçirirken bilgilerimize yeni bilgiler kattık. Satranç oynarken uymamız gereken kuralları öğrendik. Satrançla hayatın arasındaki bağlantıyı özümsedik. Yeni taktikler öğrenip uygulamalar yaptık. Bu çalışmalar sürecinde miniklerimizin ebeveynlerini desteklemeleri çok güzeldi. Eğitimlerin sonuna yaklaştığımız süreçte aile bireylerinin oyunlarında öğrendiklerini uygularken daha fazla keyif aldıklarını dile getirmeleri. Bir katılımcımızın satranç öğrenmek ve geliştirmek için izlediğim videolar gibi değilmiş şimdi daha iyi anlıyorum iyi ki katılmışım demesi. Tüm yorgunluğumu alıp götürdü... Ailemize yeni katılan yolu satrançla buluşan tüm katılımcılarımıza güzel bir anımız oldu. Sevgilerimle…

Mustafa EYNALLI

Ülkemizde satrancın daha yaygın bir kitleye ulaşması açısından Türkiye Satranç Öğreniyor projesinin önemli bir girişim olduğunu düşünüyorum. Satrancın sadece bir oyun olmadığını ve bu sporun kendine ait bir kültüre ve topluluğa sahip olduğunu gösterme fırsatını sunması projeyi değerli kılmaktadır. Ayrıca eğitimler sonunda birer satrançsevere dönüşen katılımcıların ülkemizdeki satranç sistemine de sonra ki zamanlarda olumlu katkısı olacağına inanıyorum.

Necmettin KORKMAZ

Türkiye Satranç Öğreniyor Projesi ile bilim, sanat ve sporu içerisinde barındıran, yıllar öncesinden beri birçok ülkede eğitim aracı olarak kullanılan ‘’satranç’’ gibi asil bir oyunu ülkemizin tüm illeri ile fırsat eşitliği çerçevesinde buluşturabilmek, öğrenme arzusu duyan ve yüzlerinde tebessümle ayrılan birbirinden harika katılımcılar ile birlikte olmak paha biçilmez.

Burak TANER

Seminer ile ilgili en anlamlısı bence 20 ile 65 yaş aralığında katılımın olmasıydı. Ve katılan tüm velilerin ortak yorumu; verilen seminerin çok faydalı ve öğretici bulunması şeklinde oldu.

019bffb9-d74f-47f3-88de-a5452a3f2d8e

4cc4391d-ce42-4ead-b615-5e779568264f

ekran resmi 2021-04-11 22.09.40