Mobile menu

FIDE Grand Swiss 2023 Sona Erdi

whatsapp image 2023-10-27 at 11.46.35 125 Ekim 2023 tarihinden bu yana Man Adası’nda düzenlenen 2023 FIDE Grand Swiss turnuvası sona erdi. 11 turluk uzun bir maratonun ardından GM Mustafa Yılmaz 6,5 puan, IM Ediz Gürel ve GM vahap Şanal 4,5 puanla turnuvayı tamamladı.

GM Mustafa Yılmaz son turda GM Pentala Harikrishna karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Dengeli geçen açılış safhasının ardından merkezdeki piyonlara baskı yaparak merkez hakimiyetini ele geçiren GM Yılmaz, oyunortasında çok güzel bir 17…g5! hamlesi bularak inisiyatifi ele geçirdi. Güzel bir kombinezonla taş önde kalan büyükustamız taşları sadeleştirerek taş önde oyunsonuna girdi. Oyunsonunda rakibinin savunma fikirlerine karşı başarılı oyunsonu tekniğiyle avantajını yitirmeyen büyükustamız kuvvetli rakibine karşı muazzam bir galibiyet elde etti. Böylece 6,5 puana yükselen GM Yılmaz, 63.sırada başladığı turnuvayı 16.sırada bitirmeyi başardı. Ayrıca bu performansıyla +17,1 Elo puanını da cebine koyan büyükustamız, canlı Elo sıralamasında da 2667,1 puanla 69.sıraya kadar yükseldi.

GM Vahap Şanal ise son turda Ukrayna’nın genç yeteneği IM Ihor Samunenkov ile karşı karşıya geldi. Siyah taşlarla açılışta piyon fedası yapıp inisiyatifi alan GM Şanal, oyunortasında açık olan b hattından ağır taşlarıyla ciddi bir baskı uyguladı. Oyunortasında iyice yıprattığı rakip şaha karşı baskısını iyice arttıran büyükustamız yakaladığı açmaz temasıyla kazanç bir oyunsonuna gitti ve rakibini çok güzel bir şekilde mağlup etmeyi başardı. Böylece GM Şanal turnuvayı 4,5 puanla tamamladı.

Turnuvada yarışan genç yeteneğimiz IM Ediz Gürel ise son turda GM Max Warmerdam ile karşı karşıya geldi. Siyah taşlarla Slav Savunması tercihinde bulunan IM Gürel, açılıştan sağlam bir konum kurarak çıktı. Rakibinin de sağlam oyunu sonucunda yavaş yavaş taş değişimlerine giden IM Gürel, taşları iyice sadeleştirerek günü yarım puanla kapattı. Böylece turnuvayı 4,5 puanla tamamlayan genç yeteneğimiz +5,8 Elo puanını da cebine koydu.

Turnuvada başarıyla mücadele eden ustalarımızı tebrik ederiz.

Resmi Site : https://grandswiss.fide.com/

Chess-Results : https://chess-results.com/tnr793016.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&flag=30

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/fide-grand-swiss-2023/1/1/1