Mobile menu

Türkiye Satranç Şampiyonası'nda 2 Tur Geride Kaldı

whatsapp image 2023-12-03 at 22.25.20Federasyonumuz tarafından GÜRİŞ Holding sponsorluğunda düzenlenen 2023 Türkiye Satranç Şampiyonası’nda ikinci tur maçları oynandı. İki turun ardından GM Mert Yılmazyerli tam puanla tek başına liderlik koltuğunda otururken 1,5 puana sahip olan FM Adar Tarhan ise ikinci sırada bulunuyor.

İlk turdan galibiyetle ayrılan tek sporcu olan GM Mert Yılmazyerli, ikinci turda ise FM Atakan Mert Biçer ile karşı karşıya geldi. Beyaz taşlarla sakin bir açılış tercihi yapıp erken safhada merkez hakimiyetini ele geçiren GM Yılmazyerli d hattında yarattığı geçer piyonla oldukça ciddi bir baskı yarattı. Oyunortasında ise güzel bir at fedasıyla avantajı iyice eline geçiren büyükustamız bu turdan galibiyetle ayrılarak favori olarak görüldüğü şampiyonaya güzel bir başlangıç yaptı.

Enis Metin – FM Adar Tarhan maçına baktığımızda ise açılıştan istemediği şekilde çıkan FM Tarhan, oyunortasında yaptığı doğru taş değişimleriyle konumu dengeledi. Oyunsonuna ise eşit bir çift kale oyunsonunda giren FM Tarhan, yavaş yavaş konumu geliştirerek baskısını arttırdı ve kalelerden birini değişerek kazanca zorlamaya başladı. Karşılıklı geçer piyon olduğu konumda piyon önde vezir oyunsonuna giren FM Tarhan 89 hamle sonucunda rakibini mağlup etmeyi başardı.

Günün uzun süren bir diğer karşılaşması ise Ceren Tırpan – IM Alparslan Işık maçı oldu. Kuvvetli rakibine karşı sağlam bir açılış tercihinde bulunan Ceren, oyunortasında yaptığı taş değişimlerinin ardından eşit bir çift kale oyunsonuna girdi. C hattında bulunan geçer piyonuyla rakibine baskı uygulamaya çalışan IM Işık ise rakibinin dirençli savunması sonucunda avantaj elde edemedi ve kalelerden biri değişilerek konum daha da sadeleşti. Oluşan eşit oyunsonu konumunda ise IM Işık kazanmak için çok zorlasa da rakibinin kuvvetli oyunu ile birlikte maç 82 hamle sonucunda beraberlikle sonuçlandı.

FM Umut Erdem Gündüz – FM Yankı Taşpınar maçı ise günün en sakin maçı oldu. FM Gündüz beyaz taşlarla agresif bir İskoç Gambiti tercihinde bulunsa da açılışta yapılan hızlı taş değişimleri sonucunda maç eşit bir oyunsonuna giderek beraberlikle sonuçlandı.

FM Ufuk Tuncer – FM Ataberk Eren maçında ise eşit geçen açılış safhasının ardından FM Tuncer, şah kanadından piyon sürüşleri inisiyatif yaratmaya çalıştı. Siyahlarla ise merkezi açıp taş değişimleri yaparak konumu sadeleştiren FM Eren piyon feda ederek baskıyı azalttı. Girilen vezir oyunsonunda FM Tuncer piyon önde olsa da kazanç için yeterli olmadı ve maç beraberlikle sonuçlandı.

Üçüncü turu yarın saat 15.00’de başlayacak olan şampiyonada hamle yapan tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Şampiyona heyecanını IM Melih Yurtseven ile FM Özgün Şahin'in yorum ve analizleriyle Federasyonumuzun TurkishChess isimli Youtube kanalı ve Satranc365 Youtube kanalından takip edebilirsiniz.

Şampiyona Sayfası : http://tr2023.tsf.org.tr/

Haber : Mert Tırak