Mobile menu

Sporcularımız 4.El Llobregat Açık Satranç Turnuvası'nda

adsz tasarm 154. El Llobregat Açık Satranç Turnuvası, 30 Kasım – 8 Aralık 2023 tarihleri arasında İspanya’nın Castelldefels şehrinde düzenleniyor. 47 ülkeden 210 sporcunun mücadele ettiği turnuvada aynı zamanda 41 GM, 10 WGM, 61 IM, 3 WIM, 61 FM, 1 WFM ve 11 CM olmak üzere 188 unvanlı sporcu yarışıyor. Turnuvada ülkemizi ise GM Vahap Şanal, IM Yağız Kaan Erdoğmuş, IM Umut Ata Akbaş, FM Selim Çıtak ve FM Tamer Tarık Selbes temsil ediyor. Turnuvada beş tur sona ererken IM Yağız Kaan Erdoğmuş 3,5 puan, GM Vahap Şanal ile FM Tamer Tarık Selbes 3 puan, IM Umut Ata Akbaş 2,5 puan ve FM Selim Çıtak 2 puanla yoluna devam ediyor.

Turnuvada yarışan genç yeteneğimiz IM Yağız Kaan Erdoğmuş, turnuvaya oldukça başarılı bir başlangıç yaparak tüm dikkatleri üzerine çekti. İlk turda sakin bir oyun geçiren IM Erdoğmuş, dengeli geçen açılış ve oyunortasının ardından ters renkli fillerle girdiği oyunsonunda çok güzel bir teknikle yavaş yavaş konumunu geliştirerek rakibini mağlup etmeyi başardı. İkinci turda ise siyah taşlarla agresif bir açılış tercihinde bulunan genç yıldızımız, merkezden ilerlettiği piyonlarla rakip şah üzerinde ciddi bir baskı yarattı ve güzel bir fedayla galibiyete uzandı. Üçüncü tura geldiğimizde ise sporcumuz turnuvanın 1 numaralı seribaşı olan GM Vladimir Fedoseev(2675) ile karşı karşıya geldi. Beyaz taşlarla sağlam bir açılış tercihinde bulunan IM Erdoğmuş, sağlam oyunuyla rakibinin erken safhada avantaj almasına izin vermedi. Güzel bir piyon fedasıyla inisiyatif alıp taşları iyice sadeleştiren sporcumuz piyon geride olsa da baskısını devam ettirdiği bir oyunsonunu konumuna gitti. Oyunsonunda ise son ana kadar direncini yitirmeyen genç yıldızımız 117 hamle süren uzun bir maratonun sonucunda kuvvetli rakibiyle berabere kalmayı başardı. 5 turun ardından 3,5 puanla yoluna devam eden IM Erdoğmuş, 2597 Elo performansıyla GM normu alma yolunda emin adımlarla ilerliyor.

Turnuvadaki bir diğer göze çarpan sonuç ise FM Selim Çıtak’tan geldi. Satranç efsanelerinden biri olan ve turnuvaya 4 numaralı seribaşı olarak başlayan GM Alexei Shirov karşısında ilk turda siyah taşlarla mücadele eden FM Çıtak, açılışta merkez piyonlarını kilitleyerek sağlam bir yapı oluşturdu. Oyunun ilerleyen safhalarında ise bu yapıyı bozarak taş değişimlerine giden FM Çıtak, eşit girilen oyunsonu konumunda kuvvetli rakibinden yarım puan almayı başardı.

FM Tamer Tarık Selbes ise ilk turda IM James Morris ile karşılaştı. Beyaz taşlarla açılış safhasında sert bir saldırı başlatan FM Selbes, oyunortasında yaptığı harika bir taş fedasıyla rakip şah üzerinde baskısını iyice arttırdı. Tüm taşlarıyla rakip sahaya girerek rakip taşları adeta kıskaca alan FM Selbes ders niteliğinde bir galibiyete imza attı. Dördüncü turda ise GM Marc Narciso Dublan karşısında beyaz taşlarla mücadele eden FM Selbes, eşit geçen açılış safhasının ardında oyunortasında yapılan taş değişimleriyle konumu sadeleştirdi. Oyunsonuna geçişte piyon feda edip inisiyatifi alan FM Selbes, rakip şah üzerinde ciddi bir baskı yarattı. Taşlarıyla adeta rakip şahı kapana alan FM Selbes 70 hamle sonucunda rakibini mağlup etmeyi başardı.

Altıncı turu TSİ 18.00’de başlayacak olan turnuvada yarışan bütün sporcularımıza başarılar dileriz.

Haber: Mert Tırak

Resmi Site : https://www.elllobregat.com/openchess/en/

Chess-Results : https://chess-results.com/tnr753347.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR&turdet=YES&flag=30

Canlı Yayın : https://www.elllobregat.com/chess/