Mobile menu

Türkiye Satranç Şampiyonası'nda 4 Turun Ardından

tr23tur4Federasyonumuz tarafından GÜRİŞ Holding sponsorluğunda düzenlenen 2023 Türkiye Satranç Şampiyonası’nda dördüncü tur maçları oynandı. Üç turun ardından GM Mert Yılmazyerli 3,5 puanla tek başına liderliğini devam ettirirken 2,5 puana sahip olan FM Adar Tarhan, IM Alparslan Işık, FM Ufuk Tuncer ve Ceren Tırpan ise ikinci sırada bulunuyor.

GM Mert Yılmazyerli – FM Yankı Taşpınar maçına baktığımızda dengeli geçen açılış safhasının ardından oyunortasında vezir kanadından yapılan piyon sürüşleriyle iki taraf da birbirinin konumunu bozmaya çalıştı. Karşılıklı b ve c hatlarının açıldığı konumda rakibinin geride kalmış b6 piyonuna baskı uygulayıp piyon öne geçen GM Yılmazyerli, filinin de gücünü kullanarak rakip atları iyice işlevsiz hale getirdi ve rakibini yenmeyi başardı.

Şampiyonada oldukça başarılı bir performans sergileyen Ceren Tırpan bugün beyaz taşlarla Enis Metin karşısında mücadele etti. Beyaz taşlarla açılıştan rakibinin piyon yapısını bozup avantajlı bir şekilde çıkan Ceren, açık olan a hattına kalelerini gelerek rakip piyonlara baskı uygulamaya başladı. Bu baskı sonucunda vezir kanadında çift geçer yaratıp bir de üzerine rakip fili hapseden Ceren, piyon önde kale oyunsonuna gitti. Çift geçeri olduğu için rahat kazanç olan bu oyunsonunda ise zorlanmayan Ceren bu turdan da galibiyet ile ayrılarak ikinciliği paylaşan sporcular arasına adını yazdırdı.

Günün en uzun maçlarından birisi ise FM Atakan Mert Biçer – FM Ataberk Eren maçı oldu. İki tarafın da dengeli oynadığı açılış safhasının ardından oyunortasında yapılan taş değişimleriyle konum biraz sadeleşmeye başladı. Eşit girilen kale+fil oyunsonunda rakibinin zayıf olan h5 ve e6 piyonuna baskı uygulayan FM Biçer, piyon öne geçerek kale oyunsonuna girdi. Kazanması oldukça zor olan bu oyunsonunda kaleleri değişip şah oyunsonuna giren FM Biçer, rakibinin yaptığı hatayı güzel değerlendirerek maçta kazanan taraf olmayı başardı.

FM Ufuk Tuncer – FM Adar Tarhan maçına baktığımızda ise açılışta beyazların vezir kanadından uyguladığı baskıya karşılık siyahlar şah kanadından yaptığı piyon sürüşleriyle karşı oyun şansı yaratmaya çalıştı. İki tarafın da karşılıklı şanslarının olduğu konumda taraflar riske girmek istemedi ve maç hamle tekrarıyla berabere sonuçlandı.

FM Umut Erdem Gündüz – IM Alparslan Işık maçında ise beyazlar açılışta rakibinin piyon yapısını bozup piyon öne geçse de siyahlar kalelerini yedinci yataya gelerek rakibi üzerinde baskı kurmaya başladı. Oyunortasında yapılan taş değişimlerinin ardından siyahlar piyon önde olsa da eşit bir kale+at oyunsonuna gidildi. Oyunsonunda ise iki taraf da kazanç şansı elde edemedi ve taraflar masadan yarım puanla ayrıldı.

Beşinci turu yarın saat 15.00’de başlayacak olan şampiyonada hamle yapan tüm sporcularımıza başarılar diliyoruz.

Şampiyona heyecanını IM Melih Yurtseven ile FM Özgün Şahin'in yorum ve analizleriyle Federasyonumuzun TurkishChess isimli Youtube kanalı ve Satranc365 Youtube kanalından takip edebilirsiniz.

Şampiyona Sayfası : http://tr2023.tsf.org.tr/

Haber : Mert Tırak