Mobile menu

Dünya Yıldırım Satranç Şampiyonası’nda İlk Gün

e8ce8b62-116f-4164-94e4-e53a6c85d2bc2023 Dünya Hızlı ve Yıldırım Satranç Şampiyonası, 26-30 Aralık 2023 tarihleri arasında Özbekistan’ın Semerkant şehrinde düzenleniyor. Dünya Yıldırım Şampiyonası dün oynanan ilk tur maçlarıyla başladı. İlk gün oynanan 12 turun ardından GM Cem Kaan Gökerkan 6,5 puan, GM Vahap Şanal ve IM Ediz Gürel 6 puan, CM Timur Önal 3 puanla ikinci güne giriyor. Kadınlar kategorisinde yarışan WFM Gülenay Aydın ise 9 turun ardından 5 puanla final gününe giriyor.

Genç yeteneğimiz Ediz Gürel, Hızlı Satranç Şampiyonası’nın son turunda yendiği GM Alan Pichot karşısında Yıldırım Şampiyonası’nın ilk turunda karşılaştı. Açılışta rakibinin piyon yapısını bozarak uzun vadede avantaj elde eden IM Gürel, aktif oyunuyla rakibini bir de bu tempoda yenmeyi başardı. 5.turda ise GM KirillShevchenko ile karşılaşan IM Gürel, açılışta rakibinin yaptığı kalite fedası sonucunda açık hatları çok güzel kullanarak rakibine oyun şansı tanımadı ve 30 hamlede rakibini mağlup etmeyi başardı. 7.turda GM AntonDemchenko karşısında dengeli bir açılış sergileyen IM Gürel, oyunortasında güzel bir fil fedası yaparak rakip şahın konumunu parçaladı ve agresif oyunuyla rakibini mağlup etmesini bildi. Kalan maçlarında dengeli bir performans sergileyen IM Gürel, son 3 turda aldığı 2,5 puanla birlikte ilk günü 6 puanla kapattı.

Günün ilk yarısında istediği sonuçları alamayan GM Gökerkan, 5.turda GM VugarAsadli karşısında siyah taşlarla mücadele etti. Açılışta rakibinin şah kanadından yaptığı baskılı oyuna merkezden yaptığı baskıyla cevap veren GM Gökerkan, atıyla rakip sahaya girerek inisiyatifi aldı ve agresif oyunuyla rakibini mağlup etmeyi başardı. 10.tura geldiğimize GM V Pranav ile mücadele eden GM Gökerkan, siyah taşlarla agresif bir açılış tercihi yaparak erken safhada inisiyatifi aldı. Rakibin zayıf filine karşı atını çok aktif bir şekilde kullanarak rakibine oyun şansı tanımayan büyükustamız güzel oyunuyla rakibini yenmesini bildi. Günün son 3 turundan da galibiyetle ayrılan GM Gökerkan böylece ilk günü 6,5 puanla tamamladı. 

Şampiyonaya şanssız bir mağlubiyetler başlayan GM Şanal, sonradan aldığı galibiyet serileriyle tekrardan üst sıralara tırmanmayı başardı. 4.turda GM SuryaShekarGangulykarşısında siyah taşlarla oynayan GM Şanal, rakibinin şah kanadına yaptığı agresif saldırı karşısında sağlam bir savunma oyunuyla cevap verdi. Rakibine avantaj vermeyip vezir kanadından karşı oyuna başlayan GM Şanal, ders niteliğinde bir galibyetle masadan ayrıldı. 6.turda da GM Alexander Moiseenko karşısında benzer fikirlerle oynayan GM Şanal, rakibinin şah kanadı saldırısına merkezden baskı uygulayarak cevap verdi. Rakibinin saldırısını püskürttükten sonra açık olan g hattını kendi lehine kullanan GM Şanal, güzel oyunuyla rakibini mağlup etmeyi başardı. 12 turun ardından büyüksutamız 6 puanla ikinci güne giriş yapıyor.

Kadınlar kategorisinde yarışan WFM Gülenay Aydın ise 3.turda WGM TurkanMamedjarova ile karşılaştı. Dengeli geçen açılış safhasının ardından oyunortasında yaptığı doğru taş değişimleriyle piyon öne geçen WFM Aydın, merkezde bağlı geçer yaratarak avantajını iyice arttırdı ve güzel bir galibiyete imza attı. 5.tura geldiğimiz IM Olga Badelka ile mücadele eden sporcumuz, açılışta taş feda ederek ciddi bir gelişim üstünlüğü elde etti. Sergilediği agresif oyunla rakip taşların gelişmesine izin vermeyen WFM Aydın, 21 hamlede rakibini mat etmeyi başardı. Kalan 4 turdan 2 puanla ayrılan WFM Aydın, ilk günde oynadığı 9 maçtan 4 puanla ayrılarak oldukça iyi bir ilk gün performansı sergiledi.

Final günü TSİ 12.00’de başlayacak olan şampiyonada hamle yapan sporcularımıza başarılar dileriz.

Resmi Site : https://worldrapidandblitz2023.fide.com/

Chess-results : https://chess-results.com/tnr864421.aspx?lan=1&art=25&fedb=TUR

Chess24 : https://chess24.com/en/watch/live-tournaments/world-blitz-championship-2023/13/1/1