Mobile menu

Avrupa Kulüpler Kupası Başlıyor

baner2 Birçok dünyaca ünlü satranççıyı buluşturan Avrupa Kulüpler Kupası 16-24 Ekim tarihleri arasında Yunanistan'ın Halkidiki Bölgesi'nde Kallithea kasabasında düzenleniyor.

Selanik yakınlarındaki bir tatil beldesi olan Kallithea, Avrupa Okullararası Bireysel Şampiyonası'na da ev sahipliği yapmıştı. Kallithea'nın yerini öğrenmek için  tıklayınız.

Rekor seviyede bir katılımla erkeklerde 64, bayanlarda ise 18 olmak üzere toplam 82 kulübün katıldığı yarışmada Türkiye'yi temsil eden bir kulüp yok. Kupada oynayacak tek Türk sporcu, Rusya'nın EPAM takımında yer alan Türkiye Bayanlar Şampiyonu IM Ekaterina Atalık.

TSF Basın Koordinatörü Özgür Akman, Avrupa Kulüpler Kupası'nın medya ekibinde yer alırken TSF web sitesi için de Kallithea'dan haberleri bildirecek. Aykut İlker Mete ve Erdem Uçarkuş da hakem olarak kupada görev yapıyorlar.

ecc-2008-logo

Kupada erkeklerde Magnus Carlsen, Vassily Ivanchuk, Levon Aronian, Gata Kamsky, Timur Radjabov, Sergey Karjakin, Peter Svidler gibi süper büyükustalar kupada hamle yapacak. Kupada, 23'ü 2700 reytingin üzerinde olmak üzere toplam 144 GM yer alıyor.

Erkeklerde geçtiğimiz yılın ikincisi Ural Sverdlovskaya kadrosunu şampiyon Linex Magic'ten transfer ettiği Gata Kamsky ile güçlendirirken, Aronian ve Carlsen'in (Bundesliga şampiyonu OSG Baden Baden'dan geldi) yer aldığı MIKA Yerevan kulübü, ülkesinin önemli büyükustalarından olan Sargissian'ı transfer ederek, kadrosunu şampiyon Linex Magic'te yer alan isimlerden birisiyle güçlendiren bir başka ekip oldu. Avrupa Kulüpler Kupası tarihinin en başarılı kulübü olan Bosna Sarejevo da en güçlü kadrolardan birisine sahip.

Şampiyon Linex Magic ise, geçtiğimiz yıl çok başarılı olan Sargissian'ı ve birinci masada oynayan Kamsky'i kadrosunda tutamasa da eski dünya şampiyonu Ruslan Ponamariov, eski dünya şampiyonası finalist Vladimir Akopian gibi isimlerle kadrosunu korumaya çalıştıysa da bu sene yeniden şampiyonluğa ulaşmaları geçen yıldan bile daha zor olacaktır.

Bayanlarda ise GM Humpy Koneru, GM Hou Yifan, GM Antoaneta Stefanova, GM Xie Jun, GM Pia Cramling, IM Zhao Xue, IM Tatiana Kosintseva, GM Kateryna Lahno, GM Maia Chiburdanidze gibi birçok dünyaca ünlü kadın satranççı hamle yapacak.

Geçtiğimiz yıl Kemer'de yapılan Avrupa Kulüpler Kupası'nda erkeklerde İspanyol Linex Magic Merida, bayanlarda ise Cercle d'Echecs de Monte-Carlo (Monte Karlo Satranç Kulübü) mutlu sona ulaşmışlardı.

Kallithea'ya şampiyonluğunu korumak için gelen Monako Satranç Kulübü, bu sene hamileliği nedeniyle kadroda yer almayan Zhu Chen'in yerine turnuva satrancından uzun süre uzak kalan eski dünya şampiyonu GM Xie Jun'ı ve IM Almira Skripchenko yerine ise IM Nana Dzagnidze'yi ekledi. Monako kulübünün şampiyonluk mücadelesinde yer alacak bir başka ekip de Rus Spartak Vidnoe olacak. Spartak Vidnoe'de WGM Hou Yifan,GM Antoaneta Stefanova,IM Zhao Xue,IM Nadezhda ve IM Tatiana Kosintseva gibi isimler yer alıyor. Finek St.Petersburg, geçtiğimiz yıl eş puanla üçüncü olan ve 2006'da şampiyon olan Chiburdanidze'li MIKA Yerevan, IM Atalık'ın da yer aldığı EPAM, Economist Saratov, Finek St.Petersburg gibi takımlar kupanın güçlü takımları arasında.

SON DAKİKA! Alexander Morozevich'in daha önce açıklandığı halde Bosna Sarajevo kulübünde oynmayacağı kesinleşti.