Mobile menu

Almanya’da Münir Aksabun Anı Turnuvası

kucukDeğerli satranç oyuncusu Münir Aksabun’un anısına 18 Nisan 2010 Pazar günü Almanya Köln'de bir satranç turnuvası düzenlendi. 6 Ocak 1932'ta Lüleburgaz’da dünyaya gelen Münir Aksabun, 1985 yılından bu yana Köln’deki satrançseverlerce tanınan bir satranç dostu idi. Uzun yıllardır Bergisch Gladbach Satranç kulübünün üyesi olan Aksabun, yaşamı boyunca Kuzey Ren Vestfalya bölgesinde binlerce gurbetçi ve makamlar için mahkemelerde tercümanlık ve sözlü çevirmenlik hizmeti verdi. Geniş bir kültür birikimine sahip olan satranç aşığı Aksabun 2 Temmuz 2009 tarihinde kanser nedeniyle Köln’de vefat etti.

 

Almanya, hatta Batı Avrupa dahil olmak üzere ilk kez birinci nesilden gelen bir gurbetçi satranç sporcusunu anmak için böyle bir turnuva düzenlendi. Bergisch Gladbach Satranç kulübü ve Türkiye kökenli, çok kültürlü Satranç Kulüp 2000’in birlikte düzenlediği anı turnuvasında oynayan sporcuların büyük kısmı Münir Amcayı(onu herkes öyle tanırdı) yakından tanıyan sporculardı. Sportmen ve babacan davranışlarıyla herkesin sevdiği ve saydığı bir insan olan Aksabun, Satranç Kulüp 2000 ile de samimi dosttular.

 

Bergisch Gladbach kulüp başkanı Oswald Gutt, Münir Aksabun’un kızı Elif Aksabun ve Köln Satranç Club 2000’in başkanı Güven Manay‘ın yaptığı açılış konuşmasından ardından başlayan turnuva son derece dostça bir ortamda gerçekleşti.

 

Sabah gazetesi ve Doğan Haber Ajansı, turnuvanın haberlerini hazırlamak için Satranç Club 2000 1. Başkanı Güven MANAY und 2. Başkanı Izzet YILMAZ ile bir söyleşi yaptı.

 

Siegerehrung_dl_Treni

 

Yoğun takvimine rağmen, Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal BASA turnuvayı ziyaret etti. Köln Satranç Club 2000’nin düzenlediği her turnuvada olduğu gibi, bu turnuvada da oyunculara ikram edilen börek, poğaça, helva, kek ve çay ile Anadolunun misafirperverliği tanıtıldı.

 

İlk üç sırayı aynı puanla paylaşanlar, sırasıyla: Bernd Dahm (Schachfreunde Ford Köln e. V.), Oswald Gutt (Bergische Schachfreunde BSF von 1923 e. V.), ve Kirsten van Münster (Kölner Schachklub Dr. Lasker 1861 e.V.) oldu.

 

a

Türkiye Cumhuriyeti Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal BASA, Münir Aksabun’un kızı Elif Aksabun, Güven Manay ve Oswald Gutt


Ödülleri, İzzet YILMAZ ile birlikte turnuvayı yöneten Güven Manay, Satranç Club yönetim kurulu üyesi Abuzer Akpinar ve Oswald Gutt verdi. Bu sene 10. yılını kutlayacak olan Satranç Club 2000, başarılı organizasyonlarının arasına bu anlamlı anı turnuvasını da ekleyerek bolca alkış aldı.